ОД ДАНАС ПОЧИЊЕ ЛЕТЊА КАМПАЊА ДОБРОВОЉНОГ ДАВАЊА КРВИ
Летња кампања добровољног давања крви, коју 18. годину за редом организују Институт за трансфузију крви Србије и Црвени крст Србије, почеће данас.

Част да акцијама добровољног давања крви свечано отворе овогодишњу кампању имаће Шабац, Петровац и Мионица.

Тренутно су у највећем дефициту А и нулта позитивна и негативна крвна група. „Током наредна четири месеца 40 градова и општине у Београду и Србији, на преко 350 акција, надметаће се за престижну титулу „Шампион солидарности“. Kонтинуирано прикупљање довољних количина крви, минимално 300 јединица свакога дана.

У летњем периоду је изузетно тежак задатак и једино заједничким снагама можемо успешно да одговоримо на овај изазов“, рекла је за Тањуг Ивана Родић, из Институт за трансфузију крви Србије. „Новина овогодишње Летње кампање је промоција Регистра давалаца матичних ћелија хематопоезе Србије.

Пацијентима који имају леукемију, апластичну анемију, имуну дефицијенцију или урођени поремећај метаболизма, често је једини пут ка излечењу трансплантација матичних ћелија хематопоезе. Нажалост, само 30 посто њих има подударног даваоца у оквиру своје породице“, рекла је Родић.

„За остале, друга опција су несродни даваоци, уписани у Регистар давалаца матичних ћелија хематопоезе Србије. Наш Регистар броји свега око 10 000 давалаца и потребно је да тај број буде много већи, јер неким пацијентима је то једина шанса за живот“, казала је Родић.

„У циљу промоције, али и омасовљавања овог Регистра од изузетног значаја доделићемо посебну плакету Шампион солидарности за промоцију и омасовљавање Регистра давалаца матичних ћелија хематопоезе Србије. Добитник плакете ће бити један град или општина у Србији која је током Летње кампање 2022. укључила највећи број грађана у односу на број становника“, навела је Родић.

Према њеним речима, тренутно су у највећем дефициту А и нулта позитивна и негативна крвна група.

Извор: Tanjug