54. ЛИКОВНА КОЛОНИЈА „ДЕЛИБЛАТСКИ ПЕСАК“

Марија Јевић, чланица Градског већа града Панчева задужена за културу и омладину, посетила је Ликовну колонију „Делиблатски песак“ у Девојачком бунару, и разговарала са уметницима и организаторима колоније:

– Ликовна колонија „Делиблатски песак“ је сигурно један од препознатљивих симбола Панчева. Она траје већ дуги низ година и окупља велики број уметника. Сваке године повећава се број учесника, јер је рад у овом амбијенту веома инспиративан, а дружење незаборавно. Град Панчево сваке године подржи ову манифестацију која омогућава уметницима да развијају своју креативност, о чему сведочи и фонд од преко 1.400 уметничких дела. Знам да Културно просветна заједница, која је и организатор ове колоније, има проблем с депоом за смештај слика, као и Центар за културу Панчево, али Град се труди да помогне и улаже напоре да се у што краћем временском периоду пронађе одговарајући простор за чување уметничких дела. Наш задатак је да ове колекције, радови уметника, које су од непроцењивог значаја, остану за генерације које долазе.

Уметници из различитих крајева наше земље и региона, окупили су се по 54. пут на Ликовној колонији „Делиблатски песак“. Организатор ове колоније је Kултурно просветна заједница Панчево, уз подршку града Панчева. На ликовној колонији учествује 18 уметника, а ове године новина је да на колонији учествују и гости из Румуније, Бугарске и Босне и Херцеговине, а по први пут гостује и историчар уметности Димитрије Јованов који ће напаравити запис и описати значај ликовне колоније.

Ликовна колонија “Делиблатски песак” трајаће до 05. августа. Након колоније традиционално ће се одржати изложба на којој ће се приказати радови уметника, учесника ликовне колоније.

Инфо:  pancevo.rs