Данас је Дан града Панчева
На данашњи дан 1918. године Српска војска ослободила је Панчево. Био је то почетак ослобађања Баната и његовог присаједињења Краљевини Србији. Јединицом која је ослободила град командовао је капетан Петар Арачић, потоњи генерал.


Дан ослобођења данас се обележава као Дан града Панчева.

"Има да се понаша јуначки исправно и ниједном грађанину, без разлике вере и народности, не сме длака на глави да фали. Напред!“

Овим речима се капетан Петар Арачић на Митровдан обратио војницима док је пристаништу приллазила лађа „Хаћу“. Мало затим први српски војници су закорачили на панчевачко тло.

Као први српски командант Панчева, Арачић издаје наредбу за одржавање реда, предају оружја, а управу града предаје у руке Народног већа. Одмах су упућена одељења да заузму пошту и телеграф, жандармеријску касарну и доведу представника мађарске власти, који су „имали послужити као таоци ако би се ма шта десило српским трупама”, те да се разоружа мађарска гарда.


Арачић примећује да су сва наређења са вољом и енергијом извршена. Уто је пребачен и остатак војске, која са њим на челу учествује „у дивној историјској служби Божјој у цркви”, којој је присуствовало старо и младо, дошло да поздрави ослободиоце.

Петар Арачић је проглашен и почасним грађанином Панчева.


Извор-013инфо.рс