Данас славимо други дан Божића и Сабор Пресвете Богородице
Овај дан треба да се проводи у свечаном духу, а најважније је да преовлађују милосрђе и пријатељство Православни верници данас обележавају други од три дана Божића.


Други дан Божића, назива се и Сабор Пресвете Богородице. Празник се назива Сабором пресвете Богородице јер се тог дана сабирају сви верници, да прославе Богородицу. Заправо, први и други дан Божића се умногоме разликују, јер први дан треба да проведете код куће, што није случај данас.


Данас би, како налажу обичаји, требало да обиђете пријатеље и комшије, и да дан посветите њима. Верује се да се на овај дан мире и они који су годинама у завади и да није добро било кога отерати са кућног прага.

По наредном веровању, ниједног госта не треба вратити с кућног прага. Домаћице послужују свечана јела и никако не треба да чисте кућу, посебно не метлом. Веровање каже и да данас не би требало чистити кућу, јер се Божић празнује три дана, а треба изговорити ову молитву како би у дому владали мир и хармонија.


"Твојим рођењем, Христе Боже, засија света светлост богопознања, јер се у тој светлости звездом учаху они који звездама служе, да се клањају теби, сунцу правде, и да познају тебе са висине истока, господе, слава ти"!.

Телеграф.рс