Еутаназија свиња због афричке куге

Најугроженије место је Сефкерин где је на терену екипа Ветеринарског института.

Значајан број домаћинстава у околини Панчева и Опова угрожен је због свињске куге. Екипа Ветеринарског института обавља еутаназију животиња тамо где се болест појавила.

"Прво што сам приметио да није хтела да једе, нека анемија. Одмах смо ангажовали ветеринара локалне самоуправе. Штета не знам колика ће да се процени", каже Владан Младеновић из Сефкерина.

Након успављивања заражених животиња и свих осталих свиња у домаћинству безбедно се уклањају лешеви и врши дезинфекција целог објекта и приступних путева.

"На жалост, имали смо прилике да видимо да су власници лешеве својих свиња бацали на неадекватан начин, на некадашња сточна, коњска гробља, или у јаркове чим изађу из насељеног места", објашњава епизотиолог Ветеринарског института Панчево Александар Живуљ.

Проблем са вирусом примећен је дуж тока Тамиша, па су угрожене и дивље свиње.

"Лешеви, уколико их има, а готово смо убеђени да их има, јако споро се распадају и самим тим представљају дуготрајан извор вируса за популацију дивљих свиња, али и за домаће", наводи епизотиолог Ветеринарског института Панчево Александар Живуљ.

У општини Опово пољопривредници могу да се информишу које превентивне мере треба да спроводе.

"Да смање контакте у самом дворишту, код објекта у коме се налазе свиње, да изврше дезинфекцију што чешће и у што већем обиму", каже начелница општинске управе Опова Анкица Јожика.

Једна од превентивних мера је и клање здравих свиња, а ко то жели да уради треба 24 сата раније да се јави ветеринарској служби.

Извор-013инфо.рс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *