Генерални конзулат Румуније у Вршцу обележио највећи национални празник Румуна – Дан великог уједињења
Генерални конзулат Румуније у Вршцу обележио је највећи национални празник Румуна – Дан великог уједињења, свечаним коктелом и пријемом у Винарији Хелвеција.

Свечаност је почела певањем химни Србије и Румуније, а потом је присутне поздравио вршиоц дужност Генералног конзула Румуније у Вршцу Данијел Бала.


Међу званицама је био Владика Румунске православне цркве, чланови Националног савета румунске националне заједнице у Србији, као и велики број привредника, али и државни секретар Министарства људских и мањинских права Иван Бошњак.


Званице је у званичном обраћању поздравила и градоначелница Вршца Драгана Митровић и у своје име, као и у име Града Вршца, честитала највећи национални празник Румуна – Дан великог уједињења.


„Наш округ, а нарочито град Вршац, представљају средиште традиције, културе и језика румунског народа на овим просторима. Поносни смо, јер смо више од једне деценије пример неговања добрих међуљудских и међународних односа два суседна народа. Румунска национална заједница је веома драгоцена за наш град и зато локална самоуправа подржава активности и институције које доприносе њеном очувању и развоју. И у наредном периоду наставићемо са улагањима у установе значајне за румунску националну заједницу, нарочито у селима где Румуни претежно живе, пружаћемо подршку у организацији разних културних, традиционалних и спортских манифестација и константно унапређивати образовање на румунском језику. Град Вршац је одувек био поносан на разноликости које су уткане у његово постојање, и учинићемо све да и у будућности остане пример заједништва и суживота румунског и српског народа. На крају, желим да се захвалим претходном генералном конзулу Републике Румуније у Вршцу господину Дину на изузетној сарадњи у годинама за нама, која је допринела јачању везе између наших заједница“, истакла је градоначелница Драгана Митровић.


Извор-еВршац