НАИВНА УМЕТСНОСТ КОВАЧИЦЕ ДО 16. ЈАНУАРА ПРЕД НОВОСАЂАНИМА

На колективној поставци слика „Наивна уметност Ковачице”, која је недавно отворена у галерији „Мацут” на Спенсу у Новом Саду, изложено је 40 дела израђених у техници уља на платну и интарзије од фурнира од 17 аутора, сликара чланова Галерије наивне уметности из Ковачице. Дневник/В. Фифа

Фото: Дневник/В. Фифа

Изложбу ће посетиоци моћи да погледају до 16. јануара, као и да се упознају с богатим уметничким стваралаштвом тог војвођанског места. Иако је Ковачица мала варош, захваљујући својим сликарима, који заједно излажу своје радове више од пола века, на мапи наивног стваралаштва има размере метрополе.

- За рођендан наивног стваралаштва у Ковачици сматра се 1939. година, када без икаквог познавања академске конструкције слика почињу да сликају Мартин Палушка и Јан Сокол - објашњава директорка Галерије наивне уметности у Ковачици Ана Жолнај Барца. - Нешто касније придружили су им се позната имена у свету наиве, као што су Михал Биреш, Владимир Бобош, Мартин Јонаш и Јан Књазовиц. У то време тематика њихових слика била је прилично нетипична за Банат, пошто су сликали гондоле, романтичне замкове, афричке животиње. Тек 1953. године, на савет Стојана Трумића, академског сликара из Панчева, родоначелници наиве на својим делима почели су да представљају оно што виде, дишу, осећају.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *