НЕМЕРЉИВ ДОПРИНОС ЖЕНА У ОЧУВАЊУ ТРАДИЦИЈЕ И КУЛТУРЕ

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић и помоћница министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барошевић, отвориле су у Падини, надомак Ковачице, реновиране просторије Удружења жена „Падина“, чије се чланице, међу којима су и особе са инвалидитетом, баве очувањем традиције.

 

 

 

 
Кисић je истакла да је Министарство омогућило реновирање просторија овог удружења, које чува традицију, обичаје и народно стваралаштво, а недавно је и на манифестацији „Ко се лепо носи, тај се и поноси“ у Београду освојило награду за најлепше осликани предмет.

 

Сваки пут се осећам почаствовано када сам у друштву овако јаких, способних, вредних и талентованих жена. Ви сваким даном показујете да сте стубови, не само својих породица, него и целог друштва. Хвала вам на томе што чувате нашу традицију од заборава, истакла је Кисић. Oнa је навела да јој је посебно драго што ово удружење чине и особе са инвалидитетом, које су потпуно равноправне са осталим чланицама, јер је основни циљ свих активности Сектора за заштиту особа са инвалидитетом управо стварање друштва у којем сви имају једнаке могућности. Ви нам сваким даном показујете да за вас не постоје препреке. Наставићемо заједно да организујемо овакве догађаје, да учимо једни од других и да заиста стварамо Србију без баријера, што је и циљ свих активности Министарства, истакла је Кисић.

Министарка је у Падини, заједно са начелницом Јужнобанатског управног округа Марином Томан и председником Општине Ковачица Јарославом Хрубиком, обишла и изложбу „Сачувано од заборава“, која је посвећена народној традицији и обичајима Словака из Падине, истакавши да су ове жене својим активностима, залагањем и радом заиста и успеле да оправдају сам назив изложбе.

Такође, Кисић је посетила и једно од најстаријих удружења жена у Војводини, „Удружење жена Ковачица“ које постоји 102 године, а бави се оснаживањем жена, очувањем народне традиције, традиције израде рукотворина и очувања народних обичаја.