Николи Банковићу поново титула Богојављенског витеза
Традиционално Богојављенско пливање на Градском језеру у Вршцу, по благослову Његовог Преосвештенства, Епископа Банатског Никанора, одржано је данас по 12. пут. Пред више стотина вршчана, за Крст часни запливао је рекордан број од 62 такмичара, међу којима је и једна дама, а овогодишња титула Богојављенског витеза припала је Никола Банковић из Вршца који је био најбржи у хладној води вршачког језера.


Након Свете Архијерејске литургије у Саборном храму Светог Оца Николаја у Вршцу, коју је служио Његово преосвештенство Епископ банатски Господин Никанор, формирана је литија која се из порте Саборног храма у радосној атмосфери и уз песму кретала Дворском улицом, Тргом Светог Теодора Вршачког и булеваром Милоша Обилића до Градског језера где се већ налазио велики број наших суграђана.


Тамо их је пре званичног почетка пливања поздравила градоначелница Вршца Драгана Митровић.

"Велико задовољство чини, када вас видим, да сте у оволиком броју дошли данас на наше језеро, да поводом великог хришћанског празника Богојављења, 12. пут подржите наше витезове у традиционалном пливању за Крст часни. Поносна сам на све вас, који сте се ове године окупили у рекордном броју да запливате за Крст часни, чиме настављате да чувате витешку традицију нашег града и без обзира ко ће освојити овогодишњу повељу Богојављенског витеза, својим данашњим подвигом сви сте ви победници, који сте Град Вршац испунили радошћу. Честитам такође и свима вама који сте беспрекорно организовали данашњи догађај и из године у годину учинили да традиција пливања за Крст часни у Вршцу постане једна од најмасовнијих у нашој земљи, о чему говори и увек велики број окупљених људи на нашем језеру за свако Богојављање. Град Вршац наставиће да пружа подршку у очувању ове традиције и у будућности, а Епархија банатска ће у нашој локалној самоуправи увек имати једног од највећих савезника. У име Града Вршца, честитам свима празник Богојављења, уз хришћански поздрав БОГ СЕ ЈАВИ!" рекла је у свом обраћању градоначелница Вршца.

Потом су најхрабрији кренули ка Часном крсту, уз подршку традиционално великог броја Вршчана, којих је и ове године било више стотина. Након што је до Часног крста први допливао Никола Банковић, Крст је даље ишао од руке до руке, како би га сви учесници дотакли.


Титулу Богојављенског витеза за 2024. годину Николи Банковићу доделио је заменик градоначелнице Вршца Дејан Сантрач, а за све учеснике обезбеђене су медаље, повеље са мотивима посвећеним Херојима са Кошара поводом 25 година од НАТО агресије на нашу земљу, као и иконе Светог Стефана Дечанског, док пливачи као и увек нису журили да се по изласку из леденог језера обуку и угреју, већ су, по традицији, завршетак надметања обележили песмом.

Град Вршац