Николинци: Млади активно учествују у култури, старији дају подршку
Међугенерацијска солидарност је комплексан појам присутан у свим областима у друштву, управо због тога неопходно је да креирамо боље односе међу генерацијама и да почнемо да градимо међугенарацијски споразум, где би свака генерација имала своју улогу у друштву, али и одговорност. Да бисмо створили „Друштво за све генерације“ морамо преиспитати слику на који начин посматрамо младе људе, на који начин посматрамо улогу жена и старијих особа у друштву. Ово је врло важно, јер управо слика о појединим генерацијама и ставови утичу на понашање, тако да је потребно континуирано радити на унапређењу међугенерацијске сарадње.  

 

„Центар Народне Уметности“ је удружење које су оснивали крајем 2015. године  истакнуте личности из општине Алибунар, али и шире, које су дуги низ година активни на пољу културе и уметности а имају и искуства када је реч о менаџменту пројектног циклуса. За кратко време ово удружење је имало пуно активности и учешћа на манифестацијама, снимањима емисија. Треба истаћи да само приликом Божићних празника, полазници радионица су учествовали на више манифестација али и организовали у сарадњи са Основном школом концерт коледа и румунске народне музике. Радио-телевизија Војводине, редакција програма на румунском језику је направила полусатну емисију са Божићним песмама Румуна из Војводине.  

   

У насељу Николинци (Општина Алибунар) живи 986 пунолетних становника, а просечна старост становништва износи 42,1 година (39,7 код мушкараца и 44,2 код жена). У насељу има 408 домаћинстава, а просечан број чланова по домаћинству је 3,04.   Ово насеље је већински насељено Румунима (према попису из 2002. године), а у последња три пописа, примећен је пад у броју становника.  

О раду Удружења и приликама у Николинцима разговарали смо са председницом удружења Александром Ранковић Лелеа.  

- Пре двадесетак година било је много више активности него сада, па је био и неки континуитет тада су учествовали и старији мештани Николинаца. Међутим сада у ово време углавном се еве финансира преко разноразних пројеката и преко културног удружења. Немамо активности преко целе године што се тиче позоришта. Када имамо могућности онда окупљамо младе, углавном су сви млади – деца 14, 15 година или млади у двадесетим годинама, каже председница.    

  • После дугогодишње паузе, захваљујући ентузијазму чланова и активиста Центра Народне Уметности, село Николинци, други узастопни пут учествује са фолклорном групом на Великом Фестивалу Фолклора Румуна Војводине - Р.Србија - док су певачка група и вокални солисти са којима се ради још од краја 2015. године, учествовале на Фестивалу Дечјег Румунског Фолклора. Треба напоменути и учешће певачке групе на  Празнику Зимских Обичаја који се одржава у Торку, у децембру сваке године.    
  •   Са аспекта жене која се у руралној средини бави културом, окупљањем младих, неговањем традиције, како ви видите међугенерацијску сарадњу и у оквиру тих активности и уопште у том селу? Какви су млади, какви су старији?  
  • Мој је утисак да су старији незаинтересовани, не бих знала који је разлог. Углавном су то сви људи који су остали да живе у селу и немају сада неких обавеза да не могу да учествују у тим разним пројектима, баш зато што су млади или ученици средњих школа или су већ студенти који студирају или у Темишвару или у Београду, Новом Саду…Генерално, млађи су они који су редовни на свим концертима и мојим културним догађајима.
   

Ово лепо удружење има вокалне групе за изворну народну румунску музику, ту су радионице за позориште и фолклорна секција. Колико често наступате, и у свом месту и на гостовањима?

  • Ове године имали смо пет наступа до сада. Прошле и претпрошле године нисмо наступали због епидемијске ситуације, нисмо били у могућности. Али, имали смо концерт за Божић и за Ускрс.
 


Центар Народне Уметности има многобројне стручне сараднике у земљи и иностранству који дају свој допринос активностима центра, а може се похвалити и изузетно добром сарадњом са медијима на локалном и регионалном нивоу као и са сарадњом коју негује са локалном самоуправом и другим институцијама и организацијама које се баве културом. Старији се мало теже укључују и генерално, када чују да су млади ту, не желе да сарађују са њима. Једноставно, сматрају да не припадају ту, тој групи.  

Да ли бар буду у публици на вашим наступима?

  • Међу публиком да. И што се тиче подршке, имамо њихову подршку, али не желе да буду баш активни учесници.
  Шта мислите, шта је потребно да се то промени?
  • Вероватно њихова добра воља и да их анимирамо на неки други начин, али још увек нисам нашла који, на жалост, јер већ годинама активирамо, и углавном не желе да се прикључе зато што сматрају да су превише стари за то, објашњава нам Александра.
Центар има 25 активних чланова, али укупно их има више од 40.  

С. Глишић  

„Пројекат "Међугенерацијском сарадњом до очувања породице“ суфинансира Министарство културе и информисања Републике Србије. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства”