ОДРЖАНА КОМЕМОРАЦИЈА ЗОРАНА Т. ПОПОВИЋА ИЗ КАЧАРЕВА
У панчевачкој Градској библиотеци одржана је комеморација поводом смрти једног од најистакнутијих српских афористичара Зорана Т. Поповића из Kачарева, на којој су његови познаваоци и пријатељи представили Зоранов зивот и рад.

Поповић је преминуо 8. августа, после краће болести, у шездесет петој години живота. Чувени српски афористичар Зоран Т. Поповић рођен је 1957. године у Сомбору. Међутим од најранијег детињства живео је у Панчеву. Био је оснивач међународног фестивала хумора и сатире „Жаока“ у Kачареву. О значају Зорановог дела подсетила је цланица градског већа Града Панчева Марија Јевић осврнула се на своје познанство са Зораном. Поповић је аутор дванаест збирки афоризама. Прва његова књига, под насловом „Организовано расуло“ појавила се 1994. године, а последња, названа „Дођох, видех, пребегох“ публикована је 2019.

О Зорановом раду говорио је његов колега афористичар Александар Чотрић. Зоранов рад заступљен је у антологијама афоризама и сатире које су објављене у Србији, Бугарској, Црној Гори, Македонији, Пољској, Словенији, Румунији, Италији, Шпанији, Русији и другим државама. Посто је био урбана легенда Панцева и као један од 20 најзначајнијих панчевачких боема наћи ће се у књизи Милована Лукића, која ће цитаоцима бити доступна почетком идуће године. На своје познанство са чувеним афористичарем подсетио је присутне И карикатуриста Никола Драгаш који је Зорана видео као великог човека доброг срца.

Зоран Поповић је 2011. добио Новембарску награду Града Панчева у области културе. Међу његовим бројним домаћим и регионалним признањима издвајају се: „Радоје Домановић“, „Јован Хаџи-Kостић“, „Раде Јовановић“ „Драгиша Kашиковић“ и „Ђорђе Фишер“.

Извор: vojvodjanski.com