ОДРЖАНА ЗАВРШНА КОНФЕРЕНЦИЈА „ПОВЕЋАЊЕ КВАЛИТЕТА МЕДИЦИНСКИХ УСЛУГА ЗА ПРЕКОГРАНИЧНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ“
Општина Kовачица и њен партнер општина Берлиште, Румунија, одржали су данас Завршну конференцију пројекта под називом “Повећање квалитета медицинских услуга за прекограничне заједнице”, који је финансиран у оквиру прекограничног програма Интеррег-ИПА ЦБЦ Румунија – Србија. Пројекат траје од јануара 2020. и продужен је до краја 2022.године. Укупна вредност пројекта је 418.639,28 еура, од чега је 120.498,00 еура резервисано за део пројекта који се имплементира у општини Kовачица.

Општи циљ пројекта је побољшање основних медицинских услуга кроз остваривање иновативних и високо квалитетних услуга, трајно успостављеним и доступним у маргиналним подручјима. Развој медицинске инфраструктуре је постигнут путем набавке опреме за Дом здравља Kовачица и то: два нова ултразвучна уређаја (за педијатрију и гинекологију) лабораторијске опреме намештаја (столови и столице за докторе/запослене у ДЗ Kовачица и столице за чекаоницу) Резултат, уређен и опремљен дијагностички део Дома здравља Kовачица, организовано је брже и ефикасније пружање услуга свим пацијентима на територији општине Kовачица, рано откривање и превенција тешких болести, повец́ање стопе успеха у излечењу пацијената.

Што се едукација и превенција у области здравства тиче, одржан је семинар, три доктора су одржала предавање у области здравља, основним методама лечења, важности обављања редовних анализа. Присутно је било преко 50 особа. Семинар је организован уз поштовање свих мера и препорука за заштиту од вируса ЦОВИД. Повећање директне међуинституцијалне сарадње и капацитета између прекограничних пружаоца услуга, било је, нажалост, онемогућено због ЦОВИД-а. Одржано је десетак онлине састанака, а представници румунске стране су се укључили и у семинар путем онлине Зоом платформе.

“Посебна нам је част што је наш пројекат један од приказаних на изложби успешних прекограничних пројеката, коју је организовао ЕУ инфо поинт Делегације ЕУ у Србији а поводом Дана Европе, 9. маја”, рекао је Даниел Магду менаџер поменутог пројекта.

Инфо: kovacica.org