Организовани превентивни гинеколошки прегледи за пацијенткиње Специјалне болнице за психијатријске болести “Др Славољуб Бакаловић“ Вршац
Специјална болница за психијатријске болести ''Др Славољуб Бакаловић'' Вршац, организовала је превентивне гинеколошке прегледе за пацијенткиње ове установе, у циљу подизања свести код жена о одлажењу на редовне прегледе.


У којој мери су превенција и превентивни прегледи важни и колико је битно свакодневно подизати свест код жена о наведеном, истакла је др Јелена Ђокић, директорка Специјалне болнице за психијатријске болести ''Др Славољуб Бакаловић'' Вршац.


''Односећи се савесно и одговорно према сваком пацијенту који борави у болници, дошли смо на идеју да остваримо сарадњу са Домом здравља у Вршцу када се ради о гинеколошким прегледима за пацијенткиње СБПБ Вршац, те смо ове године по први пут урадили превентивне гинеколошке прегледе за пацијенткиње наше болнице и трудићемо се да овакав вид сарадње са Службом за здравствену заштиту жена Дома здравља у Вршцу негујемо барем једном у току године. У првом кругу прегледано је 137 пацијенткиња. Овом приликом бих се захвалила тиму који је вршио прегледе и вредно радио свих ових недеља уназад, као и главној сестри СБПБ Вршац Маји Миловановић, која је испратила комплетну логистику када је у питању ова активност. Наравно, овде нећемо стати, већ ћемо се трудити да и у другим областима здравствене заштите организујемо прегледе за пацијенте болнице", рекла је др Ђокић.


Главна сестра Специјалне болнице за психијатријске болести ''Др Славољуб Бакаловић'' Вршац, Маја Миловановић, истакла је да је ова установа пример добре праксе, јер се прегледи за све пацијенте који бораве у установи оваквог типа, по први пут спроводе у Србији.


''Сваких шест месеци или барем једном годишње препоручује се комплетан превентивни гинеколошки преглед. Код гинеколога не би требало да се иде само када се појави проблем. То је део редовне здравствене културе. У претходном периоду смо организовали гинеколошке прегледе за пацијенткиње које бораве у нашој болници. Као здравстевена установа, ми морамо да будемо пример тако што ћемо апеловати на грађанство да се редовно прегледа, између осталог и кроз овакве видове активности. Морам да напоменем да ми, за све запослене, организујемо редовне систематске прегледе, организујемо колективне превентивне прегледе и бринемо и о здрављу особља, јер само здрави можемо да будемо у могућности да помогнемо другима", изјавила је Миловановић.


''Превентивни гинеколошки прегледи су кључни за очување женског репродуктивног здравља. Они омогућавају рано откривање и лечење различитих гинеколошких стања - инфекције, хормонске поремећаје као и и карцином. У Специјалној болници за психијатријске болести ''др Славољуб Бакаловић'' пацијенткињама смо одрадили гинеколошки преглед и брис по Папаниколау, који подразумева рано откривање преканцерозних као и канцерозних промена на грлићу мартерице", рекла је др Андреа Карина Миклеу, спец. гинекологије и акушерства и начелница Службе за здравствену заштиту жена.


Прегледе је вршио тим Дома здравља - Службе за здравствену заштиту жена Вршац, др Андреа Карина Миклеу, спец. гинекологије и акушерства, др Сузана Митић, спец. гинекологије и акушерства, др Драган Капелер, спец. гинекологије и акушерства и др Дениса Грауре Линца, спец. гинекологије и акушерства. Карцином грлића материце се најчешће јавља код млађих жена, између 35 и 50 године живота.У Србији годишње од карцинома грлића материце оболи око 1200 жена, а умре око 400. У односу на број дијагностикованих нових случајева, Србија се налази на петом месту у Европи, а на трећем месту по смртности узрокованим карциномом грлића материце, што је последица касног и нередовног јављања код гинеколога.


Град Вршац