Отворен 14. међународни фестивал фолклора „Вршачки венац“

На Тргу Светог Теодора Вршачког, свечано је отворен 14. међународни фестивал фолклора "Вршачки венац". Међународни фестивал фолклора „Вршачки Венац“ ове године обележава 30 година од свог оснивања. Кроз своју дугу традицију и 23 до сада одржана фестивала неговао је вредности богате фолклорне традиције наших простора, а кроз учешће више од 600 ансамбала из свих крајева света приказао и највреднија достигнућа међународне фолклорне сцене. На овогодишњој фолклорној светковини представиће нам се ансамбли, који долазе из Панаме, Грузије, Пољске, Чешке, Бугарске, Румуније и Србије, а организатор манифестације је Културни Центар Вршац, суорганизатори су Туристичка организација Вршац и Центар Миленијум, док је покровитељ Фестивала од његовог оснивања, Град Вршац. Након традиционалног дефилеа учесника централним улицама града, одржан је пријем за ансамбле учеснике у Градској кући и традиционална размене поклона, а након тога фестивал је свечано отворила Градоначелница Вршца Драгана Митровић.

"Вршачки венац, кроз своју традицију, дочарава разноврсност обичаја међу народима које музика увек спаја, а исто тако нам показује да се и српска игра и музика негују међу младима и чују како у целој нашој земљи, тако и у најудаљенијим крајевима света. Највеће богатство овог фестивала је што је годинама стварао нова пријатељства, а што би требало да буде највеће достигнуће оваквих манифестација, док је Град Вршац промовисао у домаћина где би се сваки гост радо вратио.
Свим учесницима фестивала, најпре желим да уживају у нашем граду и дружењу са нашим суграђанима као и да бројној публици која је са жудњом чекала овај фестивал представе богатство културе и лепоту традиције својих земаља. Нека нас ови дани још једном све подсете колико је важно међусобно уважавање, поштовање различитости и заједничка толеранција као и да је култура највећи амбасадор једне земље у свету." истакла је градоначелница Драгана Митровић, у свом обраћању приликом свечаног отварања.

У наредна три дана још једном ћемо уронити у свет боја, звукова и емоција које нам доноси традиционална уметност и имати прилику да доживимо глобалну заједницу, у којој се различити народи окупљају како би славили своју културу и обогатили једни друге, а то је свакако једна од највећих вредности фестивала Вршачки венац. Вршац који је одувек био мултикултурална средина, а вечерас је још једном показао да је град који представаља културни центар овог региона и један од најважнијих места на културној мапи Србије. Подсетимо, Скупштина Града Вршца, на седници одржаној 12. маја ове године, именовала је Владимира Бошковића, истакнутог културног радника и дугогодишњег кореографа КУД "Лаза Нанчић" из Вршца, за новог директора Међународног фестивала фолклора "Вршачки венац".

Град Вршац

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *