ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ПРИЧЕ О ПРОШЛОСТИ – ВИРТУЕЛНО ПУТОВАЊЕ У ИЗГУБЉЕНЕ ПЕЈЗАЖЕ
Синоћ је у Градском музеју Вршац, отворена изложба ПРИЧЕ О ПРОШЛОСТИ - ВИРТУЕЛНО ПУТОВАЊЕ У ИЗГУБЉЕНЕ ПЕЈЗАЖЕ. Богати и културно разнолики археолошки записи Дунавског региона чине саставни део нашег заједничког културног наслеђа. Они нуде велики туристички потенцијал, али се стално суочавају са изазовом да углавном остају непрепознати.

Иновативне дигиталне технологије могу помоћи у визуелизацији археолошког наслеђа на потпуно нове начине и учинити га доступним јавности у атрактивним медијима. Уграђивањем технологија виртуелне реалности (ВР) и проширене реалности (АР) посетиоци се подстичу да упознају богато археолошко наслеђе не само на музејским изложбама, већ и у контексту предела одакле долазе археолошки налази.

Примарни циљ пројекта је да кроз нове тематске руте археолошке пејзаже Дунавског региона учини видљивијим и атрактивнијим на регионалном, националном и међународном нивоу, промовишући тако одрживи културни туризам. ИЗЛОЖБА Главна атракција пројекта је серијал изложби ПРИЧЕ О ПРОШЛОСТИ - ВИРТУЕЛНО ПУТОВАЊЕ У ИЗГУБЉЕНЕ ПЕЈЗАЖЕ. Ово омогућава „путницима кроз време" да отпутују у прошлост и уроне у историју Дунавског региона.

Посетиоци могу да истраже палеолитске пећине, насеља из бронзаног или гвозденог доба, римске виле, средњовековне тврђаве. Користећи најновије визуелизације, настале у оквиру пројекта Дунавски археолошки еПејзажи, партнери из девет европских земаља представљају јединствена археолошка налазишта народа дуж реке Дунав.

Извор: vrsac.com