Посета амбасадора Пољске
Др Јелена Ђокић, в.д. директора Специјалне болнице за психијатријске болести ''Др Славољуб Бакаловић'' Вршац са својим сарадницима дочекала делегацију Амбасаде Републике Пољске, Амбасадора господина Рафал Перла са својим сарадницима. Директорка се обратила присутнима уз срдачну добродошлицу и речима:


''Част ми је и задовољство да је данас у нашој установи Амбасадор Републике Пољске у Београду господин Рафал Перл, као и његови сарадници са којима уназад две године имамо више него одличну сарадњу. Што се тиче пројеката и донација "Модернизација котларнице Специјалне болнице за психијатријске болести у Вршцу" је један од таквих донација и пројеката. Још једном приликом бих се захвалила у име болнице и своје лично име Вама амбасадоре и Вашим сарадницима што смо успели овакав пројекат да завршимо, наравно уз сарадњу са Покрајинском Владом и Локалном самоуправом.''


Присутнима се обратио и Амбасадор Републике Пољске у Београду господин Рафал Перл:


''Хвала најлепше директорка, добар дан свима. Драго ми је да сам овде у Вршцу, то је други пут. Ми смо завршили и успешно реализовали други пројекат заједно са овом болницом. Драго ми је да сам данас дошао са својим тимом са топлим осмехом и грејањем како ми је рекла директорка за 773 пацијента и 465 запослених. Напољу је већ хладно и овај пројекат је завршен баш на време. Честитам јер је то један од девет пројеката наше Развојне помоћи које имамо у Србији за ову годину, али је то други по вредности највећи пројекат. У нашем фокусу је заштита здравља, ту су, такође, школовање и екологија. Овај пројекат је баш добра комбинација где имамо заштиту здравља и екологију, јер је нови котао не само ефикаснији и модернији, него је и еколошки. Драго ми је јер сте добар пример нашој ''Пољској помоћи.''


Пољска је једна словенска пријатељска земља. Хвала Вам најлепше.'' "Модернизација котларнице Специјалне болнице за психијатријске болести у Вршцу" јесте пројекат финансиран у оквиру пољске развојне сарадње Министарства спољних послова Републике Пољске. Специјална болница већ две године за редом пролази на пројекту који се финансира у оквиру пољске развојне сарадње Министарства спољних послова Републике Пољске.


Назив овогодишњег пројекта је"Модернизација котларнице Специјане болнице за психијатријске болести у Вршцу." Конкурсом се финансирало 70% вредности набавке, док је Установа финансирала 30% вредности набавке из сопствених средстава. Помоћ коју смо добили од стране Амбасаде Републике Пољске у Београду износи 59.807,00 евра. Уз редовна текућа одржавања, очекује се да би нови котао имао радни век од око 20 година, што би, уз значајно смањење трошкова редовних одржавања и каснијих репарација, утицало позитивно на потрошњу енергената потребних за грејање целе установе и омогућило непрекидно снабдевање топловода установе, а одразило би се позитивно и на еколошки аспект очувања животне средине, јер котлови за централно грејање новијих генерација имају смањену емисију штетних гасова које испуштају у околину. Неометан рад котларнице један је од предуслова за функционисање установе уопште.


Котлови за централно грејање су неопходни за нормално функционисање Установе у грејној сезони, те ће се, кроз реализацију овог пројекта у великој мери, кроз топле радијаторе током зимских дана, још више унапредити рад запослених, а потом и пружање здравстевних услуга пацијентима и корисницима амбулантних здравствених услуга болнице.


Недавно је Амбасада Републике Пољске у Београду прославила и обележила Дан независности Републике Пољске који је уприличен у величанственом Белом двору, где се позиву одазвала др Јелена Ђокић са својим сарадницима и између осталих високих званичника, чланова дипломатског кора, дијаспоре, пријатеља и сарадника присуствовала овом, од изузетног значаја дану за Републику Пољску.


Град Вршац