Светске асоцијације позоришта и позоришних стваралаца за децу и младе
Годишњи скуп АССИТЕЈ-а, светске асоцијације позоришта и позоришних стваралаца за децу и младе, и ове године окупио је професионалце, младе ауторе и ентузијасте театра из читавог света. Овај значајан скуп који носи назив "Прекретница", ове године се по први пут реализује у Србији на различитим позоришним и непозоришним локацијама у Београду и Новом Саду, а траје од 15. до 26. новембра.


На церемонији отварања у Београду 15.11. говорио је представник АССИТЕЈ Шведска Николас Малкромн, као један од домаћина прошлогодишњег скупа у Хелсинбургу, који је на позорницу донео мали црвени „кофер мудрости и искуства са прошлогодишњег АССИТЕЈ-а", и симболично га уручио Диани Крижанић Тепавац, представници АССИТЕЈ Србија.


Она је истакла да је ова манифестација прилика да се директно искуси и сагледа најновији светски тренд у позоришту за децу и младе, те да представља шансу за отворене разговоре о битним темама са колегама из свих крајева света. Најављен је и остатак богатог програма, који ће се у наредним данима одиграти на неколико локација у Београду и Новом Саду. Публика ће имати прилику да испрати 20 представа за децу и младе, интересантне радионице на тему нових технологија у театру за младу публику, као и низ семинара, изложби и конференција о горућим изазовима извођачких уметности за децу и младе.


Народно позориште "Стерија" ће на овој светској конференцији позоришта узети учешће у оквиру округлог стола на тему „Како до квалитетне и континуиране критичке рецепције позоришта за децу и младе?", који се у петак 24.11. одржава у простору Културног центра "Фабрика" у Новом Саду.

Овај стручни скуп организовало је Удружење критичара и театролога Србије са предлогом покретања иницијативе за разговор о томе како отворити простор за писање и публиковање аналитичких текстова о позоришту за децу.


Циљ ове иницијативе јесте да се оформи јасна и прегледна слика целине развоја српског позоришта за децу, поетичких и репертоарских усмерења, заступљених позоришних форми и институционалног организовања. Овај програм је замишљен као активан састанак људи из медија, позоришта и Удружења, чији је циљ успостављање отвореног разговора на тему недостатка стручне критике у позоришту за децу и младе, детектовања могућих разлога за то и налажење могућих решења да се овај проблем превазиђе.


Модераторка овог програма је Марина Миливојевић Мађарев, а на разговор су позвани Гордана Ђурђевић, Игор Бурић, Светислав Јованов, Дивна Стојанов, Бора Матић, Наташа Гвозденовић, Милена Деполо, Милан Мађарев, Дијана Кржанић - Тепавац, Маша Михајловић и Бојана Иванов-Ђорђевић, која ће као представница Народног позоришта "Стерија" говорити о активностима у области позоришта за децу и младе и помацима које је вршачко позориште постигло оснивањем Дечје и омладинске сцене.