Пословни сусрети органских произвођача на Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду
Данас је на штанду Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, у оквиру Међународног пољопривредног сајма у Новом Саду, организован пословни сусрет органских произвођача и панел-дискусија на тему „Будућност и перспективе органске производње у Војводини“.


На скупу, који организује Војвођански органски кластер, ресорни секретаријат традиционално учествује и представља своје мере.


Помоћник секретара др Младен Петреш истакао је да ће у овој години Секретаријат имати неколико конкурса који се односе на органску пољопривредну производњу.


„Имамо програм за набавку опреме и механизације за који ће бити опредељено 14 милиона динара. Такође, износ од милион динара ће бити усмерен на подршку сертификацији, односно на покривање дела трошкова сертификације органске производње“, изјавио је Петреш.


Директор организације за контролу Organic Control System Ненад Новаковић, један од учесника данашње панел-дискусије, објаснио је да сертификација у органској производњи није компликована, али да постоји неколико важних корака у том процесу.


„Произвођачи морају да се пријаве и да своју производњу ускладе са законом и прописима који регулишу органску производњу. Али оно што је критична тачка између нас и произвођача јесте вођење документације, што је обавезно. Целокупан процес производње мора бити документован – од набавке семена, средстава за исхрану и заштиту биља до бербе, жетве и магацинских картица, кад су у питању количине органске производње“, рекао је Новаковић и додао да у области закона стално долази до иновација и да је едукација неопходна.


У име ове организације говорила је и Светлана Витомировић, која је представила иновативни пројекат „Терос“.


„Пројекат је подржала Европска унија и трајаће 36 месеци. Треба да добијемо digital product passport – тачније, на етикетама органских производа и производа са географским пореклом треба да буде кју-ар код, који ћете моћи да скенирате и тако добијете пасош тог производа“, објаснила је Витомировићева и додала да у овом пројекту учествује шест земаља – Шпанија, Грчка, Словенија, Чешка, Кипар и Србија.


На скупу се обратила и представница Удружења „Терас“ из Суботице Снежана Митровић, која је истакла потешкоће и погодности које имају органски произвођачи.


„Највећи изазови су у вези са саветодавством. Они који улазе у органску производњу не знају коме да се обрате за савете, и на томе треба радити. Што се тиче подршке, локалне самоуправе попут Новог Сада, Зрењанина, Кањиже и Сенте много помажу својим органским произвођачима“, навела је Митровићева и додала да ће на предлог министра пољопривреде, шумарства и водопривреде и ресорног секретара бити упућена писма препоруке локалним самоуправама како би се један део средстава одвајао за подршку органским пољопривредним произвођачима.


Влада Војводине