Филмске пројекције у Специјалној болници за психијатријске болести “др Славољуб Бакаловић“
У Специјалној болници за психијатријске болести ''др Славољуб Бакаловић'' Вршац, у току су припреме за премијерно приказивање филмова. Руководство болнице је обезбедило опрему за приказивање филмских пројекција, те ће се, према распореду активности пацијената који бораве у болници, уврстити и биоскопски програм.


''Свакодневно се трудимо и радимо на томе да обезбедимо што боље услове боравка пацијентима у болници, како би им у што већој мери приближили живот ван зидова установе, а све у сврху побољшања њихове ресоцијализације. Оваквим приступом, не само да утичемо на побољшање здравственог стања пацијента и његово свеукупно функционисање, него и поправљамо његов квалитет живота који је често тешко нарушен услед хроничних болести. Крајњи циљ коме тежимо је да дестигматизујемо кориснике болнице и да им омогућимо да живе један испуњен живот као део друштва из којег су потекли, те да оспособимо пацијента за повратак у свакодневни живот за боље функционисање у породици, на послу и преузимање очекиваних социјалних улога. Управо из тог разлога смо одлучили да ''оживимо'' приказивање филмских пројекција, на радост пацијената. Свако од нас воли да погледа квалитетан филм и верујем да нема особе која барем једном није посетила биоскоп, да осим гледања филмова у кућним условима, погледа и неки на великом платну. Управо из тог разлога желимо да, што је више могуће, пацијетима приближимо свакодневни живот тренутном ограниченом простору у коме се налазе. Филмови који ће се приказивати биће пажљиво селектовани и примерени пацијентима,'' рекла је др Јелена Ђокић, вршилац дужности директора.


Пре неколико деценија су се пацијентима који бораве у болници приказивали филмови, али су те пројекције у исто време биле доступне и суграђанима који су могли да дођу у салу за пројекције у просторије болнице и заједно са пацијентима погледају филм који је тада, у том тренутку, био на репертоару - као у правом биоскопу. Временом је ова активност угашена, али данас из Специјалне болнице за психијатријске болести ''др Славољуб Бакаловић'' Вршац поручују да за пацијенте ове установе поново ради биоскоп.


Извор и фото- Град Вршац