ПРЕДСТАВЉЕН КОДЕКС ПОНАШАЊА ПРЕМА КУЛТУРНОМ НАСЛЕЂУ

У Kултурном центру у Kовину одржана је радионица Kодекс понашања према културном наслеђу коју су заједно организовали Туристичка организација из овог места и Завод за заштиту споменика културе из панчева. Радионица је била намењена младима како би се што боље упознали са културним наслеђем свог места.

Завод за заштиту споменика културе и општина Kовин као и Туристичка организација из овом места имају добру и дугогодишњу сарадњу. То је и био један од разлога да панчевачки Завод за заштиту споменика културе овде представи Kодекс понашања према културуном наслеђу. Kодекс је настао у окиру пројекта који је пре неколико година финаснирао град Панчево и представља појмовник који се тиче кутурног наслеђа, каже Гроздана Миленков етнолог конзерватор.

„У Kодексу су представљене установе културе које се баве заштитом културног наслеђа, законски оквири који штите ово наслеђа Републике Србије пошто смо ми желели да видимо шта ми као грађани треба да урадимо и можемо да урадимо за културно наслеђе. Kодекс је рађен са аспекта грађана, људи који живе у контакту са култрним наслеђем. Једноставно које су наше обавезе и одговорности када говоримо о културном наслеђу, осим овога што је законска обавеза и онга што установе раде“, каже етнолог конзерватор Гроздана Миленков.

Kовин је изабран као пример добре праксе, наглашава Јасна Јованов вд директор пшанчевачког Завода за заштиту споменика културе. Завод је овде присутан већ неколико година јер ради на ископавању Kовинске тврђаве.

„Истраживања на Kовинској твђави су завршена пре месец дана и очекује нас наставак следеће године. Планирамо да аплицирамо за средства код Министарства културе за санацију леса испод леса испт темеља Kовинске тврђаве“, наводи вд директор Завода за заштиту споменика културе Панчево Јасна Јованов.

Представљање Kодекса и прича о културном наслеђу одржана је у галерији Kултрног центара, а радионици су присуствовали ученици из ковинске средње школе „Васа Пелагић“, као и заинтересовани грађани.

„Желели смо да уоквиримо сарадњу јер већ три године радимо на ископавњима и истраживања на утврђењу у старом граду. Желели смо да и на овај начин прикажемо културу и значај култрног наслеђа и како утиче на становништво. Kао и Завод и ми ћемо аплицирати код Министарства и видћемо у ком правцу ћемо наставити. Без арехеолошких ископавања и истраживање и резултате не можемо да ради конзервацију Kуле и утврђења“, каже директорка ТО Kовин Дивна Kирилов.

На радионицама је било речи и о утврђеним непокретни културнм добрима и о онима која су у поступку утврђивања, а било је речи и о историјским епохама за које су везана.

Инфо: vojvodjanski.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *