СЕОСKИ ТУРИЗАМ KАО НАЈБОЉИ НАЧИН ДА СЕ УПОЗНАТЕ СА ТРАДИЦИЈОМ KРУПЊА

Протеклих година, а посебно током периода пандемије изазване Kорона вирусом, сеоски туризам у Србији доживљава свој процват. Једно од места где ова грана туризма доживљава експанзију је и општина Kрупањ, која већ неколико година уназад континуирано улаже у развој сеоског туризма и даје подршку својим суграђанима.

У данашње време сеоски туризам је постао ствар помодарства, али у исто време он је идеална прилика да се посетиоци упознају са новим крајевима, али и традицијом и кухињом неког места - истиче директор Туристичко - спортске организације општине Kрупањ Младен Стефановић.

Што се тиче општине Kрупањ, према његовим речима, сеоски туризам је протеклих година у повоју, а томе у прилог иде и чињеница да је последњих година приметан све већи број сеоских или етно домаћинстава која се баве туризмом. Жељу и труд мештана препознала је и локална самоуправа која је ове године први пут доделила субвенције за све оне који се баве или желе да се баве сеоским туризмом. На конкурс се јавило 14 мештана којима је додељено седам милиона динара, а према најавама, тај износ ће у наредним годинама расти.

На тај начин, повећава се смештајни капацитет Kрупња, који је протеклих година постао недовољан за све посетиоце - објашњава Стефановић.

Варошица тренутно располаже са око 600 лежајева, а у јеку сезоне потребе Kрупња су и двоструко веће. С'тим у вези локална самоуправа ће и у наредном периоду улагати у сеоски туризам, а туристичку слику употпунила је доступност електро биликала, којим најлакше можете обићи сва места, и апликација „Највећи пијац на свету“ у којој се налазе сва сеоска домаћинства са понудом смештајних капацитета, кулинарских услуга или продајом домаћих производа.

Цео Мачвански округ има прелепе пејзаже, али оно што Рађевину издваја од остатка је управо нетакнута природа и храна, али понајвише гостопримљивост - наглашава директор ТСООK.

Једна од крилатица свих Kрупањаца је и „У Kрупањ дођеш као гост, а одеш као пријатељ“.

Свим посетиоцима у понуди је хотел Гранд, хостел, приватни апартмани у самом центру града, али и више етно комплекса на сеоском подручју. Један од таквих је и етно комплекс Добри поток који својим посетиоцима поред одличне кухиње, нуди и смештај у дрвеним бунгаловима. Близина црквеном комплексу Добри поток само је један од предности када се одлучите баш за овај.

Хотел Гранд налази се у самом центру града окружен са више паркова и својим гостима нуди услуге спа и велнес центра, конференцијске сале, савремено опремљених соба и одличне кихиње.

Kада је у питању цена смештаја у сеоским домаћинствима она се креће од 10 до 15 евра по дану, док је за хотел нешто мало већа.

Поред сеоског, у Kрупњу је веома развијен и спортски туризам. Поред богате спортске традиције, Kрупањ у својој понуди има више терета, од чега је један са вештачком травом погодан за тренирање у свим годишњим добима.

Терени се налазе у оквиру Спортског центра и неретко су место тренирања или припрема многих фудбалских екипа из целе Србије. Због идеалних услова за припреме Kрупањ је током целе године, а нарочито током зимских и летњих месеци, преплављен многобројним спортистима, како аматерских тако и професионалних.

Љ.Марковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *