Специјална болница у Вршцу добија магнетну резонанцу
Специјална болница за психијатријске болести „Др Славољуб Бакаловић“ Вршац потписала је данас Уговор о субвенцији за имплементацију пројекта „Рана дијагноза – Живети добро с деменцијом“, који ће спроводити заједно са партнером из Решице (Румунија) током наредна 24 месеца.

Осим представника установе, догађају је присуствовала делегација Заједничког секретаријата програма из Темишвара коју чине извршни директор Анка Лолеску, стручни консултанти Мариус Попеску и Дани Бардош, затим представници партнерске установе из Решице Силвиу Тинка и др Виолета Морошој и представник локалне самоуправе Града Вршца, Трајан Качина, члан Градског већа. Уговор је испред СБПБ Вршац потписала вд директора др Јелена Ђокић.


„Путем позива за велике инфраструктурне пројекте ИНТЕРРЕГ-ИПА програма прекограничне сарадње Румунија-Србија, СБПБ Вршац је, заједно са Болницом за Ургентну медицину Решица, аплицирала за средства за имплементацију пројекта „Рана дијагноза – Живети добро с деменцијом“, који за болницу подразумева значајна инфраструктурна улагања, односно доградњу и проширење постојећег ЦТ кабинета и набавку и инсталацију новог уређаја за магнетну резонанцу (МРИ), уз остале активности“, рекла је др Ђокић.


Будући да се ради о великом инфраструктурном типу пројекта, укупна вредност је 4.498.000,00 ЕУР, буџет СБПБ Вршац је 2.400.000,00 ЕУР, а учешће Европске уније је 85% укупне вредности, док 15% обезбеђују корисници. Оваква врста инвестиције комплетираће дијагностичке могућности установе, уз значајно повећање квалитета пружених услуга пацијентима болнице и становништву целог региона.


„Осим набавке и инсталације уређаја за магнетну резонанцу, у оквиру пројекта планирана је и кампања ширења свести о деменцији путем активности као што су обиласци и превентивни прегледи по насељеним местима у региону, израде и дистрибуције едукативних материјала, затим даље усавршавање медицинског особља из обе установе, уз промотивне активности ради повећања видљивости пројекта и информисања становништва“, рекла је др Ђокић.


Она је подсетила да је СБПБ Вршац, од 2017. године, успешно имплементирала два пројекта путем ИНТЕРРЕГ-ИПА програма прекограничне сарадње Румунија-Србија.

„То су пројекат „Дужи живот“, путем којег је набављен уређај за компјутеризовану томографију (ЦТ скенер) и пуштен у рад 2018. године и пројекат „Бољи живот“ у оквиру којег је изграђен Центар за деменције капацитета 30 постеља у кругу СБПБ Вршац“, рекла је др Ђокић.

Извор-еВршац