Србија била домаћин „Европске конференције ЦИСМ“

У Дому Војске Србије у Београду одржана је „Европска конференцију ЦИСМ“, чији је овогодишњи домаћин Делегација Републике Србије при Међународном савету за војне спортове ЦИСМ.
Конферецију је отворио министар одбране Милош Вучевић који је, том приликом, истакао задовољство што има прилику да се обрати учесницима које је окупила ова међународна конференција у Београду, пре свега због великих јубилеја које обележава та организација – 75 година од оснивања, али и наша Делегација – 20 година чланства.


„Свима честитам велики јубилеј и верујем да ћете још много тога доброг урадити у периоду који је пред нама. Почаствовани смо што можемо да будемо домаћини ове конференције, а посебно смо почаствовани што су се представници оружаних снага из 22 европске државе окупили данас у Београду, у Србији под нимало лаким међународним околностима. И то не говорим само формално, него заиста суштински, искрено. Република Србија, као војно неутрална држава у моменту ових компликованих односа у свету жели и на овај начин да допринесе афирмацији мира и афирмацији витештва“, нагласио је министар Вучевић.

Желимо, рекао је министар Вучевић, да допринесемо да се надалеко чује војнички глас учесника ове конференције.

„И да управо ви, као најбољи синови и кћери ваших држава, својих отаџбина, домовина, спортским вештинама, али и вашим укупним образовањем и интегритетом, прожети олимпијским духом допринесете развоју пријатељства кроз спорт и миру у свету. И ко може боље знати значај мира од војника. Ко може боље разумети шта представља рат и какво је то страдање и опасност за све, од оних који су цео свој живот посветили одбрани и очувању свог народа и своје државе. И зато се и вама обраћам, јер управо ви најбоље знате колико је скуп и важан мир међу народима и државама. Зато се и на овај начин, кроз вашу организацију и трудите и промовишете оне праве вредности, вредности на којима се заснива верујем и оно што радимо у Републици Србији и на томе вам искрено честитам“, истакао је министар Вучевић.

Србија, истакао је министар Вучевић, земља је са витешком војничком и великом спортском традицијом, али и земља која се труди да увек све спорове решава мирно.

„И заиста, то је симболична порука да у војно неутралној држави, у данашњим околностима који владају у свету, припадници оружаних снага из 22 државе доприносе развоју пријатељства и мира кроз спортска надметања, односно кроз организациони рад. На све вас учеснике ове конференције гледамо као на пријатеље, војнике и спортисте, какви су некада у античкој Грчкој доприносили светом примирју и у коначници, трајном миру. Овде у Београду, желимо да угостимо све учеснике ове конференције управо вођени вашим слоганом – „пријатељство кроз спорт”. И увек ћете у Србији и Војсци Србије имати пријатеље и савезнике на пољу борбе за мир и пријатељство. Нека живи спортски дух, нека живи ваше витешко надметање, добродошли у Србију“, поручио је министар Вучевић проглашавајући конференцију отвореном.

У току дводневног рада Конференције приказаће се досадашња достигнућа наших војних спортиста, као и организације такмичења од стране ЦИСМ Србија.

Подсетимо да и Вршац ту налази своје место, скорашњом организацијом 1. Балканског првенства ЦИСМ у планинском трчању на Вршачким планинама, на којем је учествовало 38 такмичара оружаних снага Босне и Херцеговине, Бугарске, Северне Македоније, Црне Горе, Румуније, Словеније и Србије.

Ово је спортски догађај који се темељи на развоју ЦИСМ челенџ купа у планинском трчању, чија је реализација отпочела 2010. године. Делегација Републике Србије при Међународном савету за војне спортове (ЦИСМ) је приредила овај спортски догађај поводом обележавања јубилеја 20 година чланства Републике Србије у ЦИСМ, у склопу реализације пројекта „Балканске војне игре“.

„Прво ЦИСМ Балканско првенство у планинском трчању представља резултат деценијске успешне узајамне сарадње између оружаних снага Балканског полуострва. Спорт је важна област у изградњи здравог и победничког начина живота припадника оружаних снага, веома значајна за изградњу врлина и колективног идентитета војног позива. На такав начин, сви присутни такмичари својим учешћем представљају своју државу и војску на најбољи могући начин. Настављајући сарадњу са ЦИСМ, желимо да прикажемо спортске, туристичке и природне капацитете Вршца и помогнемо предатављању војног спорта Србије и на међународној сцени“, рекао је Велизар Вемић који је присуствовао отварању Конференције.

Отварању конференције присуствовали су министар спорта Зоран Гајић, представници Народне скупштине, припадници Министарства одбране и Војске Србије, представници Олимпијског комитета Србије, као и представници републичких и покрајинских институција.

Међународни савет за војне спортове (ЦИСМ) формиран је 1948. године у Ници (Француска) као јединствена, интердисциплинарна светска војна спортска организација и данас окупља оружане снаге 140 земаља света. Република Србија примљена је као његова 127. чланица 2003. године и бележи учешће и организацију у приближно 200 спортских активности на којима је освојено 88 одличја.

Извор-еВршац

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *