У Србији почела производња првог иновативног лека за оболеле од мултипле склерозе

У Србији је почела производња првог иновативног лека за оболеле од мултипле склерозе под називом „Корпос“, а производња лека започета је у компанији „Хемофарм“ из Вршца.

Премијерка Србије Ана Брнабић је присуствовала почетку производње тог лека и рекла да је буџет Србије за лечење оболелих од ретких болести, међу којима је и мултипле склероза, 2012. године био 130 милиона динара, а да је сада 4,3 милијарде динара, односно да је за 10 година он 33 пута већи.

„Што се тиче пацијената оболелих од мултипле склерозе, ми смо у последњих пет година, од 2018. године учетворостручили број пацијената који се лече о трошку буџета Србије, односно о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање. 2018. године то је било 1.100 пацијената, данас је то 4.100 пацијената“, истакла је Брнабић.

Она је подсетила да се 2005. године само 150 особа у Србији лечило о трошку државе када је у питању мултипле склероза.

Генерални директор компаније „Хемофарм“, Роналд Зелигер (Сеелигер), истакао је да лек „Корпос“ значајно мења ток болести и битно унапређује квалитет живота оболелих од мултипла склерозе.

„Пре пет или шест година смо ушли у преговоре са компанијом ‘Рош’, а данас имамо лек Корпос који је високо квалитетан и који мења на боље животе људима којима је потребан. Знамо да постоје болести за које још увек не постоји могућност лечења у Србији, али заједно са представницима Владе и институцијама улажемо велике напоре да чак и ти лекови буду доступни пацијентима у сврху побољшања квалитета њиховог живота“

Из компаније Хемофарм најавили су да се разговара о производњи других иновативних лекова и са другим компанијама.

Извор: Бета

Фото-илустрација

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *