Успешно реализовање пројекта „Енергетске санације домаћинстава“
Град Вршац, у сарадњи са Министарством рударства и енергетике, већ три године, успешно спроводи пројекат Енергетске санације домаћинстава на својој територији, за који је издвојено 26.009.023. динара.

Поменутим пројектом на територији града Вршца обухваћено је 130 домаћинстава у којима су успешно изведени радови на замени столарије, увођења етажног грејања, постављана је термо изолација, уграђени су соларни панели и топлотне пумпе у домаћинствима...


На територији града замењена је комплетна јавна расвета са новим Лед сијалицама, а самим тим смањена потрошња енергије на годишњем нивоу, у просеку за 70 процената .Припрема се нов пројекат уградње топлотних пумпи на Пречистачу отпадних вода, у сарадњи са Министарством енергетике и рударства, који ће топловодом снабдевати градске топлане чиме се очекује остварење и до 50 процената уштеде енергије, а уједно и стабилно снабдевење потрошача. Како је истакао Слободан Јованов, члан Градског већа за пољопривреду и заштиту животне средине, у току је имплементација пројекта, а до краја маја месеца очекују да ће још 60 домаћинстава бити енергетски ефикасно:


-Тако да ћемо пред нови Јавни позив који се очекује на јесен, за наше суграђане имати 190 домаћинстава енергетски ефикасних на основу истих. Интересовање грађана не престаје и највеће је и даље за замену столарије и уградњу нових котлова, грејних тела и цевне мреже. Укупна вредност радова на санацији домаћинстава је 57.062.923 динара, од чега су грађани издвојили 31.053.900 динара, док су Град Вршац и Министарство рударства и енергетике издвојили 26.009.023 динара, што је 46,4 % износа субвенције за изведене радове. Пројекат ће трајати до 2027. године, те нам је циљ да што више наших суграђана буде обухваћено. Када причамо о свести наших суграђана, са поносом се може истаћи да су врло ревносни по питању енергетске ефикасности- истакао је Јованов.


Фото- Град Вршац