УСПЕШНО САВЛАДАН ПОЖАР НА ВРШАЧКОМ БРЕГУ

Након дуге ноћне борбе са ватреном стихијом, Вршачки брег је освануо без пламена. Пожар је рано јутрос потпуно локализован, а ватрогасне екипе су и даље на терену и контролишу подручје које је јуче било захваћено пожаром, па се апелује на грађане да још увек не долазе на Вршачки брег, како не би ометали службе на терену, а такође јер постоји и опасност од пада дрвећа која су ноћас захваћена пожаром.

Најтежа ситуација је ноћас била од два до четири часа после поноћи, када је јак ветар распламсао ватру и додатно отежао посао ватрогасцима, полицајцима и радницима ЈКП Други октобар, који су се с ватром борили од пет поподне. У једном тренутку на две локације ватра се приближила на свега неколико метара од викендица, али су објекти брзом реакцијом успешно одбрањени, тако да је избегнута и материјална штета. Правовременом и добро координисаном акцијом свих надлежних служби, пожар је сво време држан под контролом и није постојала опасност од његовог ширења ка граду, а током акције којом је управљао Сектор за ванредне ситуације МУП-а Србије у сваком тренутку на терену је било довољно људства, возила и опреме за ефикасно сузбијање ватрене стихије. Такође, због мера предострожности одлучено је да деца која су боравила на одмаралишту Црвеног крста, овај камп напусте дан раније, иако је та локација ни у једном моменту није била угрожена.

Градоначелница Вршца Драгана Митровић и директор ЈКП Други октобар Јован Кнежевић су са својим сарадницима били на терену и у непосредној координацији са Сектором за ванредне ситуације МУП-а Србије, стављали неопходне ресурсе на располагање. „Град Вршац је одмах након избијања пожара, ставио на располагање све своје ресурсе, превасходно ЈКП Други октобар", свим органима који су учествовали у гашењу пожара. Захваљујући правовременој реакцији свих надлежних органа успели смо да сачувамо све викендице, куће и остале објекте који су се налазили у непосредној зони пожара. Најважније је да су сви који су учествовали у гашењу пожара безбедно завршили задатак и да нико у целој акцији није повређен.

Град Вршац ће у сарадњи са ЈКП Други октобар, формирати радну групу која ће се бавити проценом штете и њеном санацијом, али што је још важније и превенцијом онога што смо током ове акције гашења приметили, посебно мислим на набавку нове опреме која би за овакве ситуације користила ЈКП Други октобар али би и у сваком моменту могла да се стави на располагање ватрогасним јединицама. Данас смо са припадницима МУП-а разговарали о организацији добровољних ватрогасних друштава, јер у оваквим ситуацијама када се наши суграђани пријављују као волонтери, немогуће их је ангажовати уколико нису обучени за гашење пожара и не располажу адекватном опремом" Незаобилазну улогу у овој борби са шумским пожаром одиграло је ЈКП Други октобар са својим возилима, механизацијом и запосленима, који су вршили снабдевање водом, крчење шуме, а и директно учествовали у гашењу ватре.

„Одмах по дојави да се пожар на Вршачком брегу налази у фази разбуктавања, за врло кратко време на локацији пожара су се нашле наше цистерне за снабдевање водом и неколико десетина људи који су у сарадњи са ватрогасним јединицама у гашењу пожара, као и догашавању онога штосу ватрогасне екипе већ локализовале. Желео бих посебно да нагласим изузетну сарадњу са ватрогасном службом, МУП-ом, као и свима осталима који су се нашли у овој ситуацији да помогну на терену. Веома сам поносан на учешће ЈКП Други октобар у једној овако успешној акцији где није било нити жртава, нити повређених, а није причињена ни материјална штета на објектима. Морам да истакнем да смо ми званично управљачи заштићеног природног добра Вршачке планине па нам је због тога изузетно стало и важно нам је да све ово сачувамо и унапредимо. У будућем периоду ћемо знатно унапредити опрему у оквиру нашег предузећа како бисмо још ефикасније могли да одговоримо на овакве ситуације" изјавио је Јован Кнежевић, директор ЈКП Други октобар, Вршац. 

 

Извор: vrsac.com