ВАКЦИНАЦИЈА ДЕЦЕ И АДОЛЕСЦЕНАТА РАДИ ЗАШТИТЕ ОД БОЛЕСТИ УЗРОКОВАНИХ ХПВ

Дом здравља Вршац, редовно спроводи вакцинацију деце и адолесцената оба пола вакцином Gardasil 9, ради заштите од болести узрокованих хуманим папилома вирусом, као што су то најчешће тумори полних органа девојчица и дечака. Деца се вакцинишу у узрасту од 9 до 14 година старости са две дозе, а старија од 15 година са три дозе.

Вакцинација се врши у служби за здравствену заштиту деце школског узраста. Заказује се личним доласком родитеља или путем телефона. По препорукама Светске здравствене организације вакцинацију треба обавити пре ступања у први сексуални контакт, како би заштита била успешнија.

"Болести узроковане Хуманим Папилома вирусом укључују оштећења органа која доводе до развоја рака, односно преканцерозних лезија, рака женских полних органа, грлића материце, стидних усана и вагине, као и рака ануса и гениталних кондилома на полним органима мушкараца и жена. Вакцина Гардасил 9, намењена је управо за спречавање ових болести. Када се особа вакцинише вакцином Гардасил 9, то подстиче имуни систем, као природни систем за одбрану организма, производњу антитела на девет различитих типова ХПВ-а садржаних у вакцини, чиме помаже у заштити од болести изазваних овим вирусом. Гардасил 9, препоручен је да се даје деци узраста од 9 до 14 година у две одвојене дозе у размаку од 6 месеци, док се за старији узраст од 15 година, даје у три дозе у размаку од 2 и 6 месеци у односу на прву дозу. Могућа нежељена дејства учесталости од 1-10 особа су бол, отицање и црвенило на месту убода. У вршачком дому здравља дато је преко 100 доза ове вакцине и нису забележене нежељене реакције." изјавила је Др Алаксандра Арашков, начелница Службе за здравствену заштиту деце, школске деце и омладине ДЗ Вршац и координатор имунизације.

Извор: vrsac.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *