Затворен 30. Међународни фестивал класике „Вршачка позоришна јесен“

На Великој сцени Народног позоришта „Стерија“ синоћ је свечано затворен 30. Међународни фестивал класике „Вршачка позоришна јесен“.


На јубиларном издању фестивала у главном програму такмичило се пет представа од којих три београдских позоришта, једна представа Народног позоришта Сомбор и представа позоришта домаћина „Дон Жуан“ Ж.Б.П. Молијера у режији Андреја Цветановског која је на овом Фестивалу освојила чак три награде. Награда Томислав Пејчић за најбољег младог глумца или глумицу додељена је Вршчанки Марији Пантин за улогу Шарлоте. Специјална награда за музику припала је композитору Димитру Андоновском за рад на представи Дон Жуан Народног позоришта „Стерија“, док је по мишљењу стручног жирија најбољу колективну игру показао вршачки ансамбл.


Награду за најбоље глумачко остварење за женску улогу примила је Вања Ејдус за улогу Елизабете Медаковић у представи Очеви и оци Народног позоришта Београд, чија је представа проглашена најбољом у целини, а нарађена је такође и за режију и драматургију.

Награду за режију је примио Вељко Мићуновић, а специјалну награду за драматизацију романа Очеви и оци Слободана Селенића која је припала Кати Ђармати, примила је директорка драме Народног позоришта Молина Удовички Фотез.

Награда за најбоље глумачко остварење за мушку улогу припала је Озрену Грабарићу за улогу Мефиста у представи (Пра)Фауст Београдског драмског позоришта, која је према оцени публике проглашена најбољом у овогодишњој селекцији.

Овогодишњи жири у саставу Дејан Пројковски, редитељ из Републике Северне Македоније и председник жирија, Александра Гловацки, драматуршкиња и Наташа Петровић, глумица, све одлуке доносили су једногласно.

На предлог стручног жирија, Фестивал „Вршачка позоришна јесен“ постхумно је доделио награду редитељу Јагошу Марковићу за животно дело и уметнички допринос у представама базираним на драмској класици.

Свечано затварње 30. Међународног фестивала класике „Вршачка позоришна јесен“ завршено је кабареом филмске музике под називом „Боја ноћи“ који су у част лауреата извели Стеван Пијале, Љиљана Стјепановић и Мина Лазаревић.

Међународни фестивал класике „Вршачка позоришна јесен“ и 30. пут у Вршцу одржан је под покровитељством Града Вршца, уз подршку Министарства културе Републике Србије, Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, као и бројних спонзора.

Извор и фото-еВршац

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *