ЗНАМЕНИТИ ВРШЧАНИ: Карло Направник
Последња личност о којој ћемо у оквиру рубрике ЗНАМЕНИТИ ВРШЧАНИ писати је неправедно заборављен сликар Карло Направник.

Карло Направник рођен је 24. августа 1909. године у Хумполецу у Чешкој. Његова породица долази у Вршац 1912. године, а отац Карел постаје хоровођа Српског црквеног певачког друштва. Ускоро следи још једна селидба, јер мађарска власт Карла Направника сумњичи да је шпијун. Породица је у току рата поново боравила у родном Хумполецу, а затим се 1919. године поново враћа у Вршац.

Завршио је вршачку државну гимназију, а 1928. године уписује се на Краљевску умјетничку академију у Загребу. Похађао је и специјалну сликарску школу 1932. године код Мартина Тартаље.

У току војног рока, који је провео у Марибору, насликао је портрет Петра Карађорђевића. Лета је од тада често проводио у Макарској, о чему сведоче и пејзажи из овог хрватског летовалишта. До ратне 1941. године, био је запослен у листу „Време” као карикатуриста, а радио је и у недељнику „Спорт”, као стални сарадник, где се бавио и цртањем стрипова.

По завршетку Другог светског рата, Направник се враћа у Вршац, где је ангажован у Градском одбору народног фронта, а његов посао укључује и скицирање плаката, махом са соцреалистичком тематиком. Недуго затим постаје и кустос у Народном музеју у Вршцу, где се бави конзервацијом уметничких дела из манастира Месић и Вршачке епархије. Ангажован је и у Народном позоришту „Стерија”, а данас је сачувано око 65 његових скица за сценска решења и костиме.

Карло Направник, који је прихватио православну веру, преминуо је на Голнику у Словенији 1957. године. Сахрањен је на православном гробљу у Вршцу, а на породичној гробници пише: „Чеси по рођењу – Срби по раду”.

Градски музеј у Вршцу, смештен у Улици Феликса Милекера 19, одлучио је да освежи сећање на Карла Направника (1909-1957), сликара који је неправедно заборављен, чак и у лепој банатској вароши у којој је радио и стварао.

Драгана Куручев поводом стогодишњице Направниковог рођења написала је монографију посвећену раду овог уметника, и осмислила изложбу која се приказивала на три места у Вршцу, покривајући широку стваралачку делатност Карла Направника.

Монографија „Карло Направник”, садржи слике које илуструју лепезу радова овог уметника, од уља на платну, преко илустрација за књиге и позоришну сценографију, до карикатура. Карло Направник иза себе је оставио 2.100 радова, уља на платну, графика, цртежа и илустрација, последњи пут имао је постхумну изложбу слика у Вршцу далеке 1968. године. За изложбу у Градском музеју послужила је колекција породице Радојев, који су наследници Карла Направника, а остали радови су власништво музеја и грађана Вршца.

Направникова дела смештена су широм бивше Југославије, где год је Карло Направник путовао и стварао, па је Драгана Куручев прикупљала податке о уметниковом делу у Академији ликовних умјетности у Загребу, Музеју новејше згодовине у Љубљани, затим у Новом Саду, Зрењанину, Панчеву...  

Т.М.