ДОМ ЗДРАВЉА У КОВАЧИЦИ ДОБИО НОВИ РЕНДГЕН АПАРАТ

Пацијенти Дома здравља у Ковачици од почетка октобра имају могућност да дијагностичке прегледе ураде на најмодернијем дигиталном рендген апарату, који је набављен уз помоћ Министарства здравља, Покрајинског секретаријата за здравље и локалне самоуправе.

 

 

Директор Дома здравља Ковачица др Живојин Соринел појаснио је да је нови дигитализовани рендген марке „Фуји”, који важи за произвођача најквалитетнијих апарата за снимање, и да је стигао директно из Јапана. За пацијенте је посебно значајно што савремени дизајн значајно сузбија расипање и слабљење рендгенских сигнала, па истовремено побољшава ефикасност у стварању оштријих слика при нижим дозама зрачења у поређењу са традиционалним дизајном.

 

Радиолог Адам Стоја додао је да нови рендген, у односу на стару техниологију, брже ствара снимке, али да је слика која се очитава на екрану много квалитетнија и доприноси бољој и тачнијој дијагнози. Апарат има два, такозвана флет панела на којима се добија радиолошка слика и један од њих може да буде мобилан. То значи да може да буде примењен и на пацијентима који су непокретни, пошто се снимак може направити и у седећем положају. Слика се истог тренутака појављује на монитору техничара, који је потом прослеђује лекару на анализу.

Осим тога што је набављена нова опрема и просторије за рендген су у потпуности адаптиране и окречене и уграђено је добро унутрашње осветљење, вентилација и клима, а просторија је прилагођена и за особе са инвалидитетом. Дом здравља у Ковачици поседује и модерни ултразвучни апарат који је обезбедила Покрајинска влада, а слична два су још раније набављена захваљујући средствима Европске уније и користе се на одељењу гинекологије и педијатрије.

Извор: dnevnik.rs