Градско језеро- вршачко море
Градско језеро на ободу урбаног дела града Вршца простире се на око 32.000 квадрата. Стручњаци Института за хидрогеологију, пре неколико година, утврдили су да је вода на Градском језеру морског порекла, другог артерског хоризонта, са високим садржајем јода, сулфата, магнезијума и калцијума и да има констансту температуру од 25 степени.


Вода из овог извора је одличног квалитета, нема ниједне бактерије и потиче од пре више од милион година.


Како је за медије истакла градоначелница Вршца Драгана Митровић, језеро се редовно одржава, проверава се квалитет воде и води се рачуна о безбедности свих купача.


- У плану је пројекат уређења Градског језера у Вршцу . Према пројекту, прва фаза радова обухвата замену воде, чишћење приобаља и дезинфекцију. Након тога следи комплетно чишћење и фарбање бетонске обале језера, као и уређење „дечје плаже“, која ће бити насута ситним белим песком. Такође, планирано је и опремање плаже мобилијаром са сунцобранима и лежаљкама, као и угоститељски објекат у близини дечје плаже- каже градоначелница Вршца Драгана Митровић.

Пројектом се обухвата и сређивање ограде око језера. Део ограде до коловоза биће видно и звучно непропустан.

- Оно што је нама, као градској управи циљ, јесте да све подигнемо на један виши ниво, како би наши суграђани, а и гости могли максимално да уживају у нашем Вршцу, на једном прелепо уређеном купалишту, уз чист ваздух и погледу на Вршачки брег. Планираним пројектом, поред замене воде и чишћења и дезинфекције приобаља, плажа ће се бити насута белим песком, праћена мобилијаром са сунцобранима и лежаљкама, уз обавезан угоститељски објекат, где ће купачи моћи да се освеже- рекла је Митровић.

Фото-еВршац.рс