Извештај Полицијске управе Панчево за новембар 2023. године
СТАЊЕ КРИМИНАЛА:


На територији ПУ Панчево у новембру 2023. године извршено је укупно 161 кривично дело док је у истом месецу претходне године извршено 234 кривичних дела, што представља смањење за око 31%. Кривичних дела из области општег криминала извршено је укупно 139., што је за 78. кривичних дела мање у односу на исти месец прошле године. Такође, у месецу новембру 2023. године, у односу на исти период претходне године, смањен је број извршених имовинских кривичних дела, кривичних дела против јавног реда и мира и кривичних дела против слобода и права човека и грађана.


Овом приликом истичемо следеће резултате у новембру:

Полицијски службеници ПУ Панчево, заједно са службеницима Сектора тржишне инспекције извршили су претрес стана и других просторија код четрдесетдеветогодишњег мушкарца као и контролу тезге на робној пијаци “Аеродром”, којом приликом је укупно пронађено око 1200 пари патика заштићених робних марки “Нике”,”Адидас”, “Премиата” и др. укупне тржишне вредности око 6.000.000,00 динара. Наведену робу је одузела тржишна инспекција и против наведеног лица је поднета кривична пријава због кривичног дела Неовлашћена употреба туђег пословног имена и друге посебне ознаке роба или услуга.


Припадници Министарства унутрашњих послова у Панчеву, у три одвојене акције, запленили су већу количину оружја и ухапсили једну особу, док ће против две бити поднете кривичне пријаве, због постојања основа сумње да су извршиле кривично дело недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја.

Полиција је у претресу стана и других просторија В. Б. (1957) из околине Вршца пронашла пет ручних бомби. У стану шездесетосмогодишњег мушкарца у Ковину нађена су два ловачка карабина, ловачка пушка, малокалибарска пушка, као и око 260 комада ловачких патрона различитог калибра, а у стану педесетједногодишњег мушкарца на подручју Пландишта две ручне бомбе, преправљен пиштољ, карабин, ваздушна пушка са оптичким нишаном, ваздушни пиштољ и више комада ловачких патрона. В. Б. је одређено задржавање до 48 часова и он је уз кривичну пријаву приведен у надлежно тужилаштво, док ће против шездесетосмогодишњег и педесетједногодишњег мушкарца кривичне пријаве бити поднете у редовном поступку.


Припадници Министарства унутрашњих послова у Панчеву, у сарадњи са Вишим јавним тужилаштвом у Београду – Посебним одељењем за високотехнолошки криминал, ухапсили су Е. Е. (1985) из околине Алибунара због постојања основа сумње да је извршио кривично дело прогањање. Он се сумњичи да је прогањао тридесетседмогодишњу жену на тај начин што је, у последњих месец и по дана, на свом профилу на једној друштвеној мрежи објављивао њене фотографије уз коментаре.


Осумњиченом је, по овлашћењу Вишег јавног тужилаштва у Београду, одређено задржавање до 48 часова и уз кривичну пријаву је приведен тужиоцу.


СТАЊЕ ЈАВНОГ РЕДА И МИРА:

Стање јавног реда и мира у новембру може се оценити као задовољавајуће јер је дошло до смањења броја прекршаја у односу на исти месец прошле године. У новембру евидентирано је 20 прекршаја, што је за 24 прекршаја мање у односу на прошлу годину када је евидентирано 44 прекршаја, а што уједно представља смањење за око 54%. На јавним окупљањима и спортским манифестацијама није долазило до нарушавања јавног реда и мира нити до вршења кривичних дела. Превентивно–репресивни рад полицијских службеника је на завидном нивоу посматрано из угла откривених прекршаја из члана 48. става 1. тачке 4. „хладно оружје“ Закона о оружју и муницији. Заправо у току месеца новембра 2023. године откривено је укупно 37 прекршаја из области Закона о оружју и муницији што је у односу на исти месец прошле године више за 20 прекршаја, када је било евидентирано 17 прекршаја.

Ови подаци указују нам на чињеницу да су полицијски службеници појачаном контролом лица на терену у 37 наврата пронашли предмете прекршаја „хладно оружје – ножеве, боксере, палице и др.“ и на тај начин спречили евентуално извршење тежих прекршаја и кривичних дела са елементима насиља.

Припадници Полицијске управе Панчево у сарадњи са Министарством просвете настављају спровођење радионица у основним школама по пројекту „Заједно и безбедно кроз детињство“ за ученике 1.,3., 5. и 7. разреда. Укупан број школа у месецу новембру у којима су одржане радионице је 23, број одељења у којима је одржана радионица је 160, и број присутних ученика је 1726. Током октобра у 92. школе на подручју ПУ Панчево на безбедносној заштити ученика, запослених у школама и школа сваког дана ангажовано је 104 полицијска службеника.


СТАЊЕ БЕЗБЕДНОСТИ САОБРАЋАЈА:

У месецу новембру 2023. године на подручју ПУ Панчево догодило се укупно 70 саобраћајних незгода. Од укупног броја саобраћајних незгода 38 незгода је са настрадалим лицима, у којима је 11 лица задобило је тешке телесне повреде и 46 лица је задобило лаке телесне повреде. Погинулих лица у саобраћајним незгодама није било. Имајући у виду последице, општа је оцена да је у новембру месецу 2023. године повољније стање безбедности у саобраћају на подручју ПУ Панчево, у односу на 2022. годину. У контроли и регулисању саобраћаја у новембру месецу 2023. године откривено је 153 прекршаја возача који су управљали под дејством алкохола, што је за 76% више у односу на 2022. годину, када је откривено 87 прекршаја.Такође у контроли и регулисању саобраћаја у новембру месецу 2023. године откривено је 10 прекршаја возача који су управљали под дејством психоактивних супстанци, што је за 33% више у односу на 2022. годину, када је откривено 8 прекршаја. У новембру месецу текуће године, у саобраћајним незгодама на подручју Полицијске управе у Панчеву, настрадало је – повређено је укупно 8 пешака, док је за исти период прошле године повређених пешака било у 13 случајева. С тим у вези, апелујемо и даље на пешаке да одговорним понашањем и поштовањем прописа допринесу унапређењу своје безбедности у саобраћају.

Истовремено апелујемо на возаче да обрате посебну пажњу на пешаке, нарочито у условима смањене видљивости (ноћу) и да прилагоде брзину кретања возила како би могли да благовремено зауставе возило и пропусте пешаке који намеравају да пређу коловоз. У наредном периоду вршиће се појачана контрола поштовања прописа од стране пешака и откривање прекршаја возача према пешацима, такође у зонама пешачких прелаза вршиће се контрола поштовања брзине кретања у зонама пешачких прелаза.

ИРЕГУЛАРНЕ МИГРАЦИЈЕ:

На територији ПУ Панчево прилив и транзитирање мигранта је смањен. Новембра месеца 2022. године откривених ирегуларних миграната било је 24 док је новембра месеца 2023. године ирегуларни мигрант откривен у 4 случаја. Није извршен ни један оружани напад у којима су учествовали мигранти, нити је било нарушавања јавног реда и мира у већем обиму у којима су учествовали мигранти.

УПРАВНИ ПОСЛОВИ:

На територији ПУ Панчево током новембра месеца 2023. године издато је укупно 8281 биометријских докумената, што је за за око 4,5% више у односу на исти месец прошле године. Евидентирано је 60% више заштитних мера забране издавања путне исправе у односу на исти месец прошле године и уписано је за око 55% више квалификованих сертификата за електронски потпис у личне карте са чипом. Примљено је за 40% више захтева за пријем у држављанство Републике Србије, док је око 200% више оружја предато у корист Републике Србије од стране власника оружја, у односу на новембар 2022. године.