Mеђународна изложба наивног сликарства „Наш дом, наш живот, наши снови“

Несвакидашња међународна изложба наивног сликарства „Наш дом, наш живот, наши снови“ отворена је у Културној станици „Свилара“ у Новом Саду, а грађани ће је моћи погледати до 10. октобра.

Поставка је настала као плод сарадње Удружења „Наива арт култ“ из Ковачице, КС „Свилара“ и Удружења за размену образовања Кине и Србије и представља део недеље визуелне уметности Калеидоскопа културе.

Председник Удружења „Наива арт култ“ Бошко Недељков објаснио је да су сличности међу делима наивних сликара из Србије и Кине врло изражене, не само у колориту и у композицији, већ и у обради тема. Радови, како је казао, имају готово истоветан приступ без обзира на географску удаљеност. У делима из Ковачице и из кинеског града Ризхао, у ком се негује наивно сликарство, упечатљива је композициона распоређеност приказаних елемената и ретко када елементи заклањају једни друге. Тако се јасно могу сагледати детаљи одеће, околине или предмета.

– Изложбу, поред слика кинеских аутора, чине и радови чувених представника наивног сликарства из Ковачице Јана Хусарика, Розалије Марков, Зузане Халупове и Мартина Јонаша, који су оставили дубок траг у области домаће и светске наивне уметности и који се сврставају међу најбоље сликаре које је Ковачица изнедрила – истакао је Недељков, додавши да се наредне године изложба сели у Кину. – Наива се тумачи као покрет у уметности којим се баве људи који нису завршили уметничке школе, већ имају само таленат и своја осећања преносе на платно. Због тога нису оптерећени клишеима које доноси савремено, академско сликарство.

Према његовим речима, Удружење негује дугогодишњу сарадњу са КС „Свилара“ те је захваљујући томе дошао у контакт са председником Друштва за размену образовања Кине и Србије Жен Тијаном.

– Убрзо смо дошли на идеју да одржимо школу сликања за децу, а потом и заједничку изложбу – казао је Недељков. – Ове године били смо домаћини за 15 ученика из Кине који су били гости Удружења. Током боравка анализирали су мотиве на делима најпознатијих ковачичких наиваца и осликавали их на својим платнима. Иако се наше културе разликују, деца су била одушевљена оним што су видели, јер јужнобанатска наивна уметност је за њих била истовремено нешто потпуно ново и нешто познато.

Dnevnik.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *