Нови Бечеј на Сајму туризма у Београду: Цветање Тисе, музеји и културно -историјско наслеђе „мамац“ за туристе
На 45. Међународном сајму туризма у Београду, у хали 4 Београдског сајма, традиционално се представила и Туристичка организација општине Нови Бечеј.


Како је истакао Саша Дујин, директор ТО општине Нови Бечеј, то је била прилика да се потенцијалним туристима и посетиоцима представи туристичка понуда новобечејске општине.


-Река Тиса, богата палета надалеко познате банатске гастрономске понуде, музеји, активан одмор и чувено вино Мускат крокан са Бисерног острва, само су део онога што Нови Бечеј и околна места нуде посетиоцима наше општине- истакао је Дујин и додао:

-На београдском сајму ове године желели смо да ставимо посебан акценат на „зелену понуду“ и природу новобечејске општине која је надомак великих центара попут Београда, Новог Сада и Суботице, али и шире. Промовисали смо Тиски кеј, који је најлепши у Србији и по којем смо познати, током целе године цвета и често нас поређују са Сан Ремом јер имамо велики број цветница у односу на број становника. Ове године у јуну, поводом феномена цветања Тисе у Новом Бечеју, по 16-ти пут, биће одржана манифестација “Кад Тиса цвета”, када се окупљају љубитељи романтике, природних феномена и добре забаве.Како нам је објаснио Дујин, легенда каже да се током цветања Тисе испуњавају љубавне жеље онима који пусте запаљену свећицу на лицидерском срцу. Иначе, Тиски цвет је инсект који три године живи у муљу да би средином јуна изашао на површину и у љубавном лету продужио врсту. Милиони тиских цветова тада изводе свој свадбени плес да би на крају дана завршили свој живот на површини реке. Тиса тада изгледа као да је посута латицама цвећа.


На Сајму туризма у Београду, на штанду ТО Нови Бечеј, промовисана су и три музеја: Музеј технике Жеравица у Новом Милошеву, где се могу видети стари трактори, најстарији из 1912. године. Музеј пољопривреде у Новом Милошеву и Музеј грађанске културе „Главашева кућа“ у Врањеву, истакао је Дујин.

Такође, посетиоци су могли да чују и више детаља о Специјалном резервату природе Слано копово које се налази североисточно од Новог Бечеја, од кога је удаљено 5 км. Слано копово спада у 4. категорију по ИУЦН категоризацији, односно у станишта и друга управљана подручја. 2004. године је уврштено на листу Рамсарских подручја а исте године постаје и ИПА подручје, односно подручје значајно за биљке.

-Слано копово је пример последњих остатака Панпнског мора и станиште је ретких птица и птица селица. Најпосећеније је у новембру а најпознатија врста је сиви ждрал. Прошле године смо имали губитака и још имамо, због куге која је напала птице- истакао је директор ТО општине Нови Бечеј и на крају додао да је представљен и део туристичке понуде који се односи на културно – историјско наслеђе.