Одржана промоција истраживачких радова ученика Основне школе “Јован Стерија Поповић”

 У Градском музеју у Вршцу традиционално одржана промоција истраживачких радова ученика Основне школе “Јован Стерија Поповић”. Ученици су полазници Регионалног центра за таленте у Чачку и ове школске године освојили су најзначајније награде на општинском, окружном и републичком нивоу такмичења. Ученици који су ове године учествовали на такмичењу су: Сара Буграски, Јагода Јовановић и Давид Ивковић, ученици 8. разреда, као и Јована Чаркић и Марија Тодоровић, ученице 7. разреда.

Јагода Јовановић је освајала награде из српског језика, историје, математике, хемије и физичког васпитања. Носилац је Вукове дипломе. Проглашена је за Ђака генерације школске 2022/2023. године. Написала је истраживачки рад “Значење и ставови према употреби англицизама у савременом језику младих” са којим је освојила награде на општинском и регионалном такмичењу и пласирала се на Државно такмичење. У 7. разреду је била полазник ИС Петница где је истраживала лингвистику као посебну језичку научну област и у својој групи истакла се знањем, истраживачким вештинама и изузетним познавањем српског језика.

Сара Бугарски је освојила награде на такмичењима из српског језика, математика, физике, технике и технологије. Носилац је Вукове дипломе. У 7. разреду била је полазник ИС Петница где је усавршавала и проширивала своја знања из лингвистике и дизајна. У Регионалном центру за таленте Чачак такмичи се две године; написала је два истраживачка рада: ,, Скраћенице и скраћене речи у савременом језику младих” и ,,Стилска употреба глаголских облика у књижевном приповедању”.

Давид Ивковић је освајао награде из српског језика, математике. енглеског језика. Носилац је Вукове дипломе. У Регионалном центру за таленте Чачак такмичио се две године; написао је истраживачки рад ,,Лик Глигорија Пецикозе Хајдука у роману ,,Хајдук у Београду” Градимира Стојковића”.

Јована Чаркић је освајала награде из књижевности, физике, хемије и одбојке. Похађа средњу музичку школу, одсек за клавир и саксофон. Добила је бројне награде на домаћим и међународним такмичењима младих песника и литерарним конкурсима у Београду, Нишу, Мокрину, Тополи, Вршцу, Савином Селу, Бечеју, Књажевцу, Драгинцу, Новом Саду и др. На 64. Међународном фестивалу дечијег стваралаштва у Бања Луци проглашена је за апсолутног победника међу 4500 учесника из 7 земаља региона и тада је добила титулу принцезе „Дјечјег царства“ 2022. г. Њене песме су до сада објављиване у Зборнику радова овог Међународног фестивала у Бања Луци, у интернет часопису „Табла“, дигиталном часопису „Чика Јова Змај“ , зборнику “Стазама доброте”, у часопису “Мој фазон”. Била је учесник „Стваралачког кампа“ Љубивоја Ршумовића на Златибору 2022. године. Победила је на Лимским вечерима поезије у Прибоју 2023. године. Као полазник Регионалног центра за таленте у Чачку написала је свој први истраживачки рад “Од загонетке до загонетне приче Уроша Петровића” са којим је освојила 3. републичку награду и 1. специјалну награду за најбољи рад из књижевности у Републици Србији школске 2022/2023. године.

Марија Тодоровић је освајала награде из српског језика и физике. Добила је награде за своју поезију на литерарним такмичењима у Београду и Бечеју. Као полазник Регионалног центра за таленте у Чачку написала је истраживачки рад ,,Синтаксичке функције и значења наслова” за који је добила 3. специјалну награду за најбољи истраживачки рад из српског језика у Републици Србији школске 2022/20223. г. Учествовала је на Републичком такмичењу из српског језика и језичке културе у Тршићу и остварила врло висок пласман и тако постала ученик наше школе који се ове школске године такмичио на два републичка такмичења.

Према оствареним резултатима из предмета српски језик и књижевност ОШ “Јован Стерија Поповић” један је од ретких школа са овако великим бројем награда и награђених ученика у региону у овој школској години.

Град Вршац

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *