ОКТОБАР, МЕСЕЦ СТАРИХ ОБЕЛЕЖАВА СЕ И У ВРШЦУ

  Уговори о додели средстава из буџета Града Вршца за програмске активности удружењима из области социјалне и здравствене заштите , по реализованом Јавном конкурсу за подстицање програма/пројеката или недостајућег дела средстава за финансирање програма од јавног интереса која реализују удружења из области социјалне и здравствене заштите на територији Града Вршца за другу у половину 2022. год у износу од 1.748.800 динара, потписани су средином октобра у просторијама Градске куће, са председницима 28 удружења. Расподела средстава извршена је у складу са важећим Правилником из ове области. Град расписује Јавни конкурс два пута годишње , а за ову годину за финансирање програма/пројеката у области унапређења социјалне и здравствене заштите, буџетом Града опредељено је укупно 4.000.000 динара.

   

Град Вршац активно спроводи мере заштите и унапређења квалитета живота старијих суграђана током целе године.     Кроз примену услуга социјалне заштите настоји се обезбеђењу услова за што квалитетнији живот уз подршку и помоћ онима којима је најпотребнија – најосетљивијим друштвеним групама , међу којима су управо стара, немоћна лица.   “Преко Центра за социјални рад реализује се услуга помоћ и нега у кући за стара и немоћна лица у оквиру коју пружају лиценциране геронто домаћице чије се активности у зависности од здравственог стања и потреба корисника састоје од помоћи и неге корисника у одржавању личне хигијене, хигијене стамбеног простора, припреми мањих оброка, набавци намирница, помоћи у свакодневним активностима и обавештавања сродника о стању корисника”, каже чланица Градског већа за социјална питања Маја Ристић Лажетић.  

   

Осим услуге за помоћ и негу старијих лица реализује се и услуга Клубови за старе у сеоским срединама. Основани су клубови у Гудурици, Марковцу, Избишту и Шушари. Постојање ових Клубова од великог је значаја за квалитетно време који старији суграђани проводе у дружењу, такмичењима у друштвеним играма, организовању прослава рођендана,и значајних догађаја, међусобним посетама клубова и излетима.   “У предходном периоду у клубовима за старе, организоване су и спроведене бројне активности попут такмичарског дана у друштвеним играма , обележен је Св. Трифуна – дан виноградара у Клубу за старе “Чокот” из Гудурице где су присуствовали и остали клубови, организована је прослава ” 8 марта” у сва четири клуба, организовани су превентивно- здравствени прегледи за чланове сва четири клуба у сарадњи са Друштвом за борбу против шећерне болести. Уприличена је је посета удружења пензионера “Светионик” из Лознице у сва четири клуба, организован једнодневни излет ОПЛЕНАЦ – ТОПОЛА – АРАНЂЕЛОВАЦ”, каже чланица Градског већа за социјална питања Маја Ристић Лажетић.

   

Поводом “ЗЛАТНЕ ЈЕСЕНИ” у Гудурици организовани су клубски сусрети, обележена је манифестација такмичење у “Гулашијади” где је учествовао Клуб за старе “Божур” из Шушаре.  

С. Глишић  

Пројекат "Међугенерацијском сарадњом до очувања породице“ суфинансира Министарство културе и информисања Републике Србије. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства”