СТАРЧЕВО: ЗАЈЕДНИШТВО ПОСТОЈИ, КАО И ВЕЗИВНИ ФАКТОР ПОРОДИЦА

Старчево броји око 8000 становника, насеље је попримило градски карактер, на 10 минута од Панчева и 20 од Београда, живи се градским начином живота. Све оно што се може везати и позитивно и негативно за градске средине – то се може наћи и код њих. О међугенерацијској сарадњи, породицама са више генерација и начину живота породица у Старчеву разговарали смо са Петром Андрејићем, председником Савета Месне заједнице.

 

- Старчево се не разликује од других средина по томе. У Србији је стандард да живи неколико генерација под истим кровом, није неуобичајено. Постоји потреба за раслојавањем породица и тамо где је то могуће, млађи чланови домаћинстава желе да се осамостале, као и свуда, каже на почетку.

- Често у друштву постоје предрасуде да су стари бескорисни, трошак, а млади лењи и несолидарни…

- Код нас у Србији још увек није дошло до тог степена, заједништво постоји, као и везивни фактор породица. У многим случајевима ту су баке да причувају децу, мислим да то још увек има будућност. И негативних примера свакако има да старији чланови трпе, невољним одласком у неки старачки дом или на неки други начин, али више су то изузеци него што је правило.  

- Колико су мештани укључени у друштвени живот и активности локалне заједнице? Укључују ли се све генерације?

  - Постоји летњи програм који је ове године одржан по 26. пут, траје 20 дана, ове године је имао 64 програма – спорт, култура, забава. Учествују сва удружења и спортски клубови којих у Старчеву има тридесетак – од представа за децу и удружења као што је плесни клуб Балерина, преко одреда извиђача све до организације пензионера или инвалида рада. Свако од њих је организовао одговарајуће програме за своје чланство и за грађане, објашњава Андрејић.

 

И за омладину има садржаја Екс-ју рок фест одржан је ове године 14. пут, наступала су многа позната имена бивше југословенске рок сцене – Рибља чорба, Јура Стублић, Црвена јабука, Ален Исламовић, Кербер. Хуманост мештани показују у повременим акцијама. На неке се грађани самоиницијативно одазивају као што је добровољно давање крви, постоје акције које ми као месна управа повремено организујемо.

    

Имамо поделу пакетића деци од три до шест година, сваке године на Тргу Неолита подели се око 400 пакетића и ту учествују волонтери свих генерација.

Колико међугенерацијска сарадња и активности утичу на стабилност и очување породице?

- Сигурно да је веома значајно очувати породицу у том ширем смислу и мислим да се то у нашој средини поштује. У Старчеву, за разлику од неких других средина нема исељавања – расте број становника. Попис ће детектовати најновије стање.

  Иначе, део поставке Музеја у овом месту у Јужном Банату се односи на Неолит и Старчевачку културу, а други на живот у банатској Војној граници и оснивање модерног Старчева. Ту је једна таблица са праћењем броја становника од постанка - од 1717.г до данас и види се стално повећање броја становника. - У последње време имамо више досељавања, људи желе да живе у Старчеву, јер је оно данас комунално једно од најуређенијих заједница на нивоу Војводине, не рачунајући велике градове.

   

Старчево има све - од уређене путне инфраструктуре, фекалне канализације са прерадом отпадних вода, гасне мреже која ће бити пуштена у функцију почетком наредне године, до друштвеног живота који је веома интензиван. Недавно је одржан Међународни фестивал малих тамбурашких оркестара, јубиларни 20. Дошли су оркестри из Словеније, Хрватске, Босне - из читавог региона.

Занимљиво је да у Старчеву излазе новине већ 28 година. Ипак, ево још једне приче – за наш портал.  

 

С.Глишић  

Пројекат "Међугенерацијском сарадњом до очувања породице“ суфинансира Министарство културе и информисања Републике Србије. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства”