ЗНАМЕНИТИ ВРШЧАНИ: Јован Стерија Поповић (први део)
 Серијал текстова под заједничким називом ЗНАМЕНИТИ ВРШЧАНИ не би био комплетан уколико не бисмо простор на нашем сајту посветили Јовану Стерији Поповићу, свакако једном од најпознатијих и најзнаменитијих Вршчана.

Јован Стерија Поповић, један од водећих интелектуалаца свога времена, рођен је у Вршцу 13. јануара 1806. године, где је и преминуо у 50.години живота 10. марта 1856. године.

Отац Стерија, трговац, је био Грк (Стерија на грчком значи звезда), по некима Цинцарин, а мајка Јулијана ћерка чувеног сликара Николе Нешковића. Основну и средњу школу Јован је похађао у Вршцу, Темишвару и Пешти, а права у Кежмарку. Још као дете због слабог телесног састава и крхког здравља, био је искључен из дечјих игара, стално уз мајку, са урођеним посматрачким даром. Лева рука му је била парализована, услед шлога у раном детињству. Њихова кућа се налазила на почетном делу Пијаце вршачке, у непосредној близини Саборне цркве.

Када му је мајка Јулијана напрасно преминула, Стерија је морао да издржи велику борбу са оцем око даљег школовања. За време похађања основне школе у Пешти, Јован је имао прилике да у једном немачком позоришту види класике и најбоље глумце целе Мађарске, а исто тако и мање класична драмска уобличавања у којима се појављују комедиографски уобличени типови блиски његовим дотадашњим искуствима о бидермајерском грађанству.

У Пешти је био близак пријатељ са две личности родом из Вршца: Ђорђем Станковићем, једним од каснијих оснивача Матице српске, и Јулијаном Вијатовић – Радивојевић, кћерком вршачког сенатора, школованом у Бечу, која се удала за помодног кројача Радивојевића и сама била списатељица.

Једно време Стерија је био приватни наставник и адвокат у родном месту док није позван да дође у Крагуjевац да буде професор на Лицеју. Након Лицеја је постао начелник Министарства просвете (од 1842), и на том положају, у току осам година, био главни организатор српске средњошколске наставе и један од оснивача Ученог српског друштва.

Током 1844. године донео је школски закон којим је први пут у Србији озакоњена гимнастика као школски предмет у средњим школама. Међутим, посебно је значајан његов утицај у погледу проучавања и очувања културног наслеђа Србије. Након што је предложио Совјету да се донесе Уредба о заштити старина, Србија је Стеријином заслугом донела први правни акт о заштити споменика културе.

Његов утицај у свакодневном животу видимо због иницијатива које је покретао – за оснивање Академије наука, Народне библиотеке и Народног музеја, као и Народног позоришта. Учествовао је у организовању првог београдског театра, познатијег као Театар на Ђумруку или Ђумрукана. Позориште је радило свега годину дана, а отворено је 1841. године управо Стеријиним комадом „Смрт Стефана Дечанског“.

Од 1848. године и сукоба са политичарима, посебно Томом Вучићем Перишићем, отеран је из Србије и живео је у Вршцу, усамљен и разочаран. Адвокат вршачки Јован се касно оженио; било је то септембра 1850. године, са Јеленом - Ленком Манојловић рођ. Димић, удовицом из Вршца.  

Т. М.